Predavanja

Kaži A: Psihološki aspekti nasilja u porodici

09.06.2022.
3 min

Pozivamo vas da učestvujete u interaktivnom predavanju na temu “Psihološki aspekti nasilja u porodici“, u subotu, 11. juna 2022. godine, u Fondaciji „Danilo Kiš“ (zgrada Jadran, I polusprat) u Subotici, sa početkom u 17:30 časova.

Predavanje

Foto: Pixabay

Predavanje u okviru ciklusa „KAŽI A“ organizuje Fondacija „Danilo Kiš“ u saradnji sa Udruženjem građana „Psihoartis. Učešće je besplatno.

Specijalna gošća i predavač ove subote u Fondaciji “Danilo Kiš” biće Ivana Perić, koordinatorka SOS Ženski Centar Novi Sad, koji je u službi prevencije i suočavanja sa posledicama partnerskog nasilja. Ivana Perić, psihološkinja, transakciona savetnica, psihoterapeutkinja u edukaciji, socijalna radnica, radioničarka, edukatorka, autorka priručnika i treninga u oblasti rodne ravnopravnosti, od nedavno je pokrenula svoje psihološko savetovalište pod nazivom Rekonekcija. Ivana će svojim praktičnim znanjem i bogatim iskustvom u ovoj oblasti svim zainteresovanima rado preneti deo iskustva i znanja u okviru interaktivnog predavanja.

Predavanje ima za cilj informisanje i edukovanje građana, mladih i profesionalaca iz različitih oblasti o fenomenu nasilja u porodici, kao i razvijanju veština za prepoznavanje faktora koji dovode do pojave nasilja u porodici. Tokom predavanja "Psihološki aspekti nasilja u porodici" dotaći ćemo se sledećih tema:

  • Nasilje u partnerskim odnosima- kako prepoznati? - rani znaci nasilja dinamika nasilja, ciklus nasilja
  • Zašto nam je teško da pričamo o nasilju?
  • Šta ako se meni dogodi? Šta ako se dogodi nekome meni bliskom?
  • Koje posledice nasilje ostavlja?
  • Nasilje kao trauma?
  • Način podrške: terapijska, institucionalna, neformalna
  • Oporavak od nasilja i posledica - moguće je reizgraditi sebe
  •  Uloga zajednice u prepoznavanju i razumevanju nasilja?
  • Unutrašnje snage i resursi, koncept rezilijentnosti, briga o sebi - kao preventivni faktori ulaska u nasiljan odnos

Nasilje kojem je osoba izložena narušava njen osećaj dobrobiti, vrednosti, integrieta i identiteta. Nasilje je zato svaki čin nanošenja psihološke štete drugoj osobi. U osnovi nasilja je namera da se drugi dovede u potčinjen položaj, da se se ostvari kontrola nad njim. Nasilje možemo posmatrati kao traumatski događaj koji ostavlja ozbiljne posledice na mentalno zdravlje. Izlazak i oporavak iz nasilja je moguć ali potrebna podrška i poruka osobama koje su preživele nasilje da im verujemo da nisu odgovorni za ono što im se dogodilo. Samo tako otvaramo put isceljenja."

Nemojte propustiti da nam se pridružite jer je ovo jedinstva prilika da građani i građanke Subotice razgovaraju sa eminentnom stručnjakinjom iz ove oblasti.

Prijave su poželjne radi osiguranja mesta na predavanju (nisu obavezne) putem mejla na adresu: mladen.psihoartis@gmail.com.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Kadar da budem kadar - Serija treninga mekih veština
08.12.2023.
1 min

Kadar da budem kadar - Serija treninga mekih veština

Predavanja
Kako okupiti zajednicu oko ideje? — online meetup o preduzetništvu
14.10.2020.
3 min

Kako okupiti zajednicu oko ideje? — online meetup o preduzetništvu

Predavanja
Zum kafica - 45 minuta sa Borkom Petrovićem o nastavničkoj profesiji
01.02.2024.
2 min

Zum kafica - 45 minuta sa Borkom Petrovićem o nastavničkoj profesiji

Predavanja