Predavanja

Mladi iz Novog Sada kroz projekat „Debate Your Issue” usavršavaju znanja o temama važnim za njihovu budućnost!

04.02.2021.
3 min

DYI („Debate Your Issue”) je međunarodni Erasmus+ projekat namenjen mladima od 18 do 25 godina koji su zainteresovani za dublje istraživanje tema kao što su mediji, liderstvo, migracija, klimatske promene, mobilnost, izgradnja zajednice, a koji žele da se oprobaju u aktivnom učešću u istima.

 

Debate Our Issue

 

Novosadsko Novo kulturno naselje, jedan je od partnera na projektu, uz Gete institut iz Praga, Međunarodnu omladinsku debatnu alumni asocijaciju iz Litvanije - Viljnus, Nacionalnu biblioteku Letonije iz Rige, Kolegijum istočne Evrope iz Vroclava u Poljskoj i Centar za digitalnu i medijsku pismenost “Mediawijs” iz Brisela.

Nakon javnog poziva za učešće, 30 mladih iz Novog Sada imaće priliku da, pored novih znanja i razvijanja debatnih veština, upoznaju vršnjake iz svoje okoline i partnerskih gradova organizacija i institucija na projektu, kao i da posete neke od evropskih gradova projekta u sklopu debatnih takmičenja. Na prvoj radionici polaznici su razgovarali na temu omladinskog aktivizma i edukacije, zatim slede teme iz oblasti medijske pismenosti, emigracije, klimatskih promena i mnogih drugih koje će polaznici inicirati tokom trajanja projekta.


Pored samog učešća na radionicama i debatnim treninzima, mladi će imati zadatak da osmisle preporuke za sprovođenje njihovih ideja i inicijativa.

 

U „Debate Your Issue” projektu trenutno učestvuje 150 mladih iz šest evropskih zemalja, a ukoliko uslovi to dozvole, tokom leta 2021. godine biće organizovana debatna takmičenja u svim partnerskim gradovima projekta.


Razvijanjem veština i iskustva koja će im značiti, kako u svakodnevnom životu, tako i u obrazovanju, na poslu ili javnom nastupu, mladi i generacije koje dolaze mogu biti ključni za razvoj Evrope u budućnosti”, istakla je Zuzana Hubkova, liderka projekta iz Gete instituta u Pragu.

Za više informacija i aktuelnosti projekta „Debate Your Issue”, posetite zvanični vebsajt projekta: www.debateyourissue.eu kao i društvene mreže Novog kulturnog naselja.

 

Projekat je podržan od strane Erasmus+ programa.

 

Novo kulturno naselje je udruženje nastalo 2014. godine u Novom Sadu, sa misijom osnivanja Kulturnog centra na Novom naselju, delu grada koji broji preko 40.000 stanovnika.

 

U sklopu te inicijative NKN je do danas uspešno realizovao 16 festivala, preko 1100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

 

Upravo ova inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bila je jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

 

Za sva ostala pitanja, možete se obratiti na adresu novokulturnonaselje@gmail.com ili na broj telefona: 0642886636.

 

 

Kopiraj link