Predavanja

Online trening i obuka za upoznavanje sa interkulturalnom online pedagogijom

09.03.2021.
4 min

Organizacije iz Francuske (Peuple et Culture), Nemačke (Interkulturelles Netzwerk) i Srbije (Volonterski Centar Vojvodine), uz podršku Francusko-nemačke kancelarije za mlade, organizuju online trening i obuku za upoznavanje sa interkulturalnom online pedagogijom.

 

Online obuka

Foto: Pixabay

Od marta 2020. godine, naša tri udruženja razgovaraju i razvijaju mogućnosti pružanja interkulturnog obrazovanja online, kako bi obnovili naš panel metoda, ali i razvili kritičko razmišljanje o ovoj temi i promovisali razmišljanje o značaju digitalnog u našim interkulturalnim susretima. Pritom osvrćući se na četiri glavna načela u ovim razmatranjima: kvalitet obrazovanja, dostupnost svima, upotrebu besplatnih alata i razmatranje ekološkog otiska digitalne tehnologije.

 

Digitalna tehnologija trenutno nastupa kao presudni kanal za pripremu i praćenje, kao i za obezbeđivanje kontinuiteta rada sa učesnicima naših programa.

 

Da bi se to postiglo, neophodno je obučavati članove/ice interkulturalnih timova, interkulturalne liderke i lidere, kako na tehničkom tako i na pedagoškom nivou.

Popularne obrazovne metode u interkulturalnim aktivnostima zasnivaju se na živim susretima i fizičkom prisustvu, metodama neformalnog obrazovanja i učenja kao i na informalno vremenu provedenom u grupi …

 

Kako je online format lišen mnogih od ovih elemenata i nijansi, postoji potreba da se eksperimentišete metodama, ali i obezbedi platforma za razvijate sopstvenih pristupa, i upravo to su teme ovog treniga.

 

Cilj:

Pružanje prilike za sticanje veština potrebnih za organizovanje i animiranje online  aktivnosti, kao delova interkulturne razmene mladih i sličnih programa.

 

Specifični ciljevi:

  • Podstaći iskustveno učenje u višejezičnom kontekstu
  • Odabrati metode prilagođene sopstvenom projektu i mladima
  • Razvoj mreže interkulturalnih timova za koji su upoznati sa onlajn pedagogijom

 

Za koga je trening:

Trening je namenjen osobama koje su već imale priliku da rade i/ili volontiraju na pozicijama koje podrazumevaju upravljanje grupama (lideri/ke omladinskih razmena, koordinatori/ke volonterskih kampova, voditelji/ice radionica i sl.) u offline okruženju, i koje žele da unaprede svoje veštine potrebne za organizovanje i animiranje online aktivnosti, kao delova interkulturalnih razmena mladih i sličnih programa.

 

Prevod:

Zvanični jezici ovog programa su srpski, nemački i francuski. Trenerica i prevoditeljka sa Balkana su iz Srbije. Trening je otvoren za 4 zemlje zapadnog Balkana, pa se unapred radujemo i kreiranju neke forme zajedničkog jezika koji mi od milošte zovemo „dobardanovski“ ili „naški“. Program treninga odvija se na jednom od ova tri jezika, uz obezbeđen konsekutivni prevod na druga dva. U radu malih grupa koristitiče se engleski jezik, mada će po potrebi i u ovim delovima programa biti obezbeđen prevod.

 

Prijave:

Prijavu  poslati na konkursi.vcv@gmail.com.

 

Konkurs je otvoren najkasnije do 11.03.2021. u ponoć ili do popunjenosti grupe.

 

Prijave će se obrađivati po pristizanju, te savetujemo prijavljivanje čim pre.

 

Učesnici/ce koji se prijave nakon popunjavanja grupe a pre isteka roka za prijavu, a koji ispunjavaju uslove za učešće, biće stavljeni/e na listu čekanja i biće uzeti/e u obzir pri pozivanju na učešće za sledeći sličan trening.

 

PDF verzija ovog poziva se nalazi ovde.

 

Datumi održavanja:

  • 22., 23. i 29. marta i 8. i 9. aprila 2021.
  • Trening se sastoji od 5 plenarnih sesija u trajanju od 3 sata, od 15 do 18 časova svakog od gore navedenih dana. Obavezno je učešće u svih 5 sesija i uslov je za prijavu kao i sertifikaciju.
  • Trening će sadržati i asinhroni deo sa ličnim i grupni radom između sesija.

 

Participacija:

2350 RSD (20€) za ceo ciklus.

 

Na kraju obuke biće izdati sertifikati.

 

U koliko je iznos participacije prepreka za učešće, kontaktirajte nas. 

 

 

Kopiraj link