Predavanja

Panel diskusija "Pripazi na ton - doprinos medija prevenciji suicida"

07.09.2021.
2 min

Da li znate da je Svetska zdravstvena organizacija izveštavanje medija na odgovoran način svrstala među neke od glavnih mera koje se mogu preduzeti u cilju prevencije suicida? 

Panel diskusija "Pripazi na ton - doprinos medija prevenciji suicida"

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Zbog čega samoubistvo ne treba prikazivati kao uspešno, već izvršeno delo? Zašto nije dobro navoditi mesto i metod izvršenja? Šta uopšte podrazumeva izveštavanje o suicidu na pomažući način?

Panel diskusija “Pripazi na ton - doprinos medija prevenciji suicida” održaće se 10. septembra u periodu od 12 do 13.30 časova u Omladinskom centru OPENS (Bulevar despota Stefana 5 - Kineska četvrt)

Odmah iza saobraćajnih nesreća, samoubistvo je drugi najčešći uzrok smrti mladih uzrasta između 15 i 29 godina. Na Svetski dan prevencije suicida, razgovaraćemo o medijima kao faktoru koji može da izokrene ovo činjenično stanje, kao i o zajedničkom radu na edukovanju javnosti.

Na panelu će govoriti stručnjaci iz oblasti psihologije i novinarstva, kao i predstavnici javnog sektora. 

Panel je namenjen novinarima i studentima, a prijavljivanje se vrši putem linka.

Panel diskusija “Pripazi na ton - doprinos medija prevenciji suicida” realizuje se u okviru kampanje “Pripazi na ton! Pripazi na klik!”, čiji je glavni cilj podizanje svesti o suicidu, a posebno o posledicama senzacionalističkog i neetičkog izveštavanja o istom. Kampanju sprovode OPENS, Centar SRCE, Inicijativa “Za Tebe #VAŽNOJE” i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kopiraj link