Predavanja

Vebinar: Da li naša odeća uništava planetu?

27.10.2020.
3 min
Obaveštavamo vas da će 28. oktobra od 18 sati biti održan prvi u nizu “zelenih vebinara” koji organizuje Međunarodni festival zelene kulture – Green Fest uz podršku Delegacije EU u Srbiji.
 
Na ovom onlajn panelu tema će biti: Da li naša odeća uništava planetu?
 
Da li naša odeća uništava planetu?

O vebinaru:

Svi svakodnevno nosimo odeću, međutim, retko razmišljamo o posledicama koje odeća ima po našu životnu sredinu?
 
Količina odeće kupljene u Srbiji iznosi 80.000t godišnje, dok je često upitan njen kvalitet i sastav. Da bi odeća bila povoljna za kupce, a isplativa za proizvođače, pravi se od jeftinih materijala – pre svega plastike (poliester), i uglavnom ima kratak rok korišćenja. Takva odeća jednako šteti Planeti – kao, na primer, plastična boca ili kesa.
 
Sistem brze mode plasira trendove iz nedelje u nedelju, podstičući nas da nabavljamo nove odevne „krpice“ po jeftinijim cenama. A kako kupujemo, tako i bacamo. Smatra se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno 235 milijardi tona odeće.
 
Tokom panela razgovaraćemo o negativnim posledicama neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom, od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa. Takođe, ukazaćemo na ono šta možemo da uradimo kako bi stvari promenili nabolje i kako bi zdravlje nas i naše planete bilo u modi.
 
Teme koje će biti pokrenute tokom diskusije:
  • Koliko kupujemo odeću i kakav je njen kvalitet?
  • Kako izgleda životni ciklus naše odeće – od proizvođača do deponije?
  • Da li sastav odeće šteti našem zdravlju i zdravlju životne sredine?
  • Koliko odeća ubrzava efekte klimatskih promena?
  • Odeća i resursi: Da li brza moda ima alternativu?
 
Učesnici panela:
  • prof. dr Miodrag Stojković – istraživač na Institutu za ljudsku genetiku, Newcastle University
  • Ivana Jovčić – Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine
  • prof. dr Vladimir Đurđević – klimatolog, vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu
 
Moderatorke razgovora:
  • Dunja Jovanović i Marija Radaković, autorke F.fm podkasta o održivoj modi
 

O serijalu:

Događaj organizuje Međunarodni festival zelene kulture – Green Fest uz podršku Delegacije EU u Srbiji. Ideja ovog i događaja koje ćemo organizovati u narednom periodu je bliže predstavljanje Evropskog zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, kao regionalnog pristupa za očuvanje prirode i usklađivanje sa EU politikom zaštite životne sredine. Događaj je deo serije vebinara pod nazivom “Zeleni plan za Srbiju”.
 
Prijavni formular za praćenje vebinara nalazi se na sajtu.
 
 
Kopiraj link