Predavanja

Vebinar o cilju održivog razvoja broj 15 "Ekosistemske usluge: Koliko vredi priroda?"

27.01.2021.
3 min

Bez obzira na razvoj tehnologija koje su omogućile izmeštanje većine ljudskih zajednica iz prirodnog okruženja, celokupna ljudska populacija zavisi od prirodnih procesa koji se odvijaju u funkcionalnim i očuvanim prirodnim ekosistema. Ispunjenje svih naših životnih potreba koje uglavnom uzimamo zdravo za gotovo dugujemo ekosistemskim uslugama: insektima kao prirodnim polinatorima biljaka koje koristimo u ishrani i proizvodnji hrane, planinskim područjima u kojima izviru reke iz kojih zahvatamo vodu i prirodnoj vegetaciji koja proizvodi kiseonik i omogućava stabilne klimatske uslove.

 

Vebinar o zaštiti životne sredine

Foto: Pexels

Savremene promene u uslovima životne sredine dovele su ne samo do razvoja naučno-stručne kategorizacije ekosistemskih usluga, nego i do potrebe za njihovom identifikacijom i ekonomskom valorizacijom na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Iako je sveobuhvatna valorizacija ekosistemskih usluga još uvek bliža teorijskom konceptu, ona sve više predstavlja nezaobilazno pitanje u već opšteprihvaćenom pojmu održivog razvoja i javnim politikama koje ga proklamuju.

 

Tako su i ekosistemske usluge deo Agende 2030, globalne strategije za održivi razvoj, koja za potcilj 15.9 postavlja integrisanje vrednosti ekosistema i biodiverziteta u nacionalno i lokalno planiranje, razvojne procese, strategije za smanjenje siromaštva i izveštaje.

  • Kada, kako i zašto se procenjuju ekosistemske usluge?
  • Koji su mehanizmi za finansiranje održivosti?
  • Kakva su iskustva drugih zemalja i kako u tome stoji Srbija?

 

Pozivamo Vas da nam se pridružite kako biste saznali odgovore na ova i druga pitanja.

 

Petak, 29. JANUAR U 16h

 

Naši sagovornici su:

  • Sanja Pokrajac, Nature-based Solutions (NbS) koordinator za Living European Rivers (LER) inicijativu, WWF
  • Mladen Lazić, šef Odseka za pripremu projekata finansiranih iz sredstava EU i razvojne pomoći, Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva finansija
  • Moderator: Nikola Stanojević, član saveta Centra za istraživanje biodiverziteta

Registracija je obavezna ovde, a nakon registracije putem imejla ćete dobiti sve pristupne podatke.

 

Beogradska otvorena škola realizovaće seriju vebinara posvećenih Agendi 2030 i ciljevima održivog razvoja do februara 2021. godine.

 

Vebinar „Ekosistemske usluge: Koliko vredi priroda?“ o cilju održivog razvoja 15: Život na kopnu organizovan je u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ koji podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana and Vlade Divac, Fondacija centar za demokratiju i Timočki omladinski centar.

 

Platforma “Održivi razvoj za sve” podrazumeva uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga među najznačajnijim nedržavnim akterima u Srbiji, poput civilnog društva, korporativnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, profesionalnih udruženja, medija i građana, o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u agendi za održivi razvoj 2030.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Vebinar: Postoji li zeleni odgovor za Srbiju?
16.11.2020.
2 min

Vebinar: Postoji li zeleni odgovor za Srbiju?

Predavanja
Ekološki problemi u senci COVID-19
04.12.2020.
1 min

Ekološki problemi u senci COVID-19

Predavanja
Kakav je uticaj korona virusa na industriju hrane u Srbiji - saznajte na online događaju 3. decembra
30.11.2020.
2 min

Kakav je uticaj korona virusa na industriju hrane u Srbiji - saznajte na online događaju 3. decembra

Predavanja