Projekti

BASF otvorio konkurs za finansiranje rešenja startapa i inovatora u Republici Srbiji

15.06.2021.
3 min

Evropski lider u istraživanju i razvoju i najveća svetska hemijska kompanija BASF, pokreće projekat BASF Innovation Hub koji će okupiti startape i inovatore iz 11 zemalja Centralne i Južne Evrope, među kojima će se naći i Republika Srbija. U fokusu ovogodišnjeg konkursa su rešenja koja direktno ili indirektno doprinose stubovima Zelene agende - čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i cirkularnoj ekonomiji. 

BASF otvorio konkurs za finansiranje rešenja startapa i inovatora u Republici Srbiji

„Narušavanje životne sredine i klimatske promene poslednjih decenija predstavljaju veliki izazov za čitav svet. Zbog toga su evropske države postavile cilj da, prve na planeti, postanu klimatski neutralan blok. Između ostalog, Evropska komisija je usvojila Zeleni plan (Green deal) kao skup mera za postizanje održive ekonomije, a na nama je da podržimo rešenja koja će to omogućiti. Innovation Hub konkurs je samo jedan od načina da podržimo Zeleni plan”, izjavio je Simon Franko direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Prijave za BASF Innovation Hub su otvorene i traju do 15. septembra u ponoć. U prvoj fazi takmičenja žiri će odabrati najbolju ideju iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Pobednička ideja će, u novembru, učestvovati na velikom BASF Innovation Hub finalu, zajedno sa najuspešnijim rešenjima iz drugih država.

Pobednik lokalnog konkursa osvaja 2.500 evra, a najbolja ideja regionalne faze 5.000 evra.

Mogućnost za ostvarivanje finansijske podrške imaju inovatori i startap timovi do pet članova, a osnovni uslov za učešće je da prijavljena ideja direktno ili indirektno doprinosi stvaranju rešenja za čistu, pouzdanu i pristupačnu energiju, rešenja za održivu poljoprivredu i rešenja koja omogućavaju prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Franko podseća da je nedostatak novčanih sredstava vrlo često glavni razlog zbog koga individualne ideje ne budu nikada realizovane i ističe da BASF želi da pruži bar malu podršku startapima i inovatorima: „Postulati Zelene agende su vrlo široki, pa verujemo da će brojni inovatori prepoznati da upravo njihova ideja odgovara uslovima konkursa. Bilo da se radi o izolatorima za povećanje energetske efikasnosti, aplikacijama koje će optimizovati upotrebu vode prilikom zalivanja useva i električne energije u kućama i stanovima, modernim rešenjima za smanjenje plastičnog otpada ili potpuno revolucionarnom rešenju, BASF će pružiti novčanu podršku za razvoj najbolje ideje”, istakao je Franko.

Dodatne informacije o konkursu, uslovima i načinu za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu.

Molimo Vas da se za sva dodatna pitanja i informacije obratite Cvijeti Radović:

telefon: +381 65 520 1644, email: cvijeta.radovic@pressoffice.rs.

 

O BASF-u

U kompaniji BASF, mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kombinujemo ekonomski uspeh sa zaštitom životne sredine i društvenom odgovornošću. Približno 110.000 zaposlenih u BASF grupi doprinosi uspehu naših klijenata u skoro svim sektorima i u skoro svakoj državi na svetu. Naš portfolio organizovan je u šest segmenata: hemikalije, materijali, industrijska rešenja, površinske tehnologije, ishrana i nega i rešenja za poljoprivredu. Kompanija BASF je tokom 2020. godine ostvarila prodaju u vrednosti od oko 59 milijarde evra Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS) i Sjedinjenim Američkim Državama (BASFY). Za više informacija posetite internet stranicu.

 

Kopiraj link