Projekti

BASF pokrenuo program finansiranja startap ideja iz Srbije i regiona

24.09.2020.
3 min

Evropski lider u istraživanju i razvoju i najveća nemačka hemijska kompanija BASF, raspisuje regionalni konkurs za investiranje u domaću startap scenu, sa posebnim fokusom na one startape čija rešenja doprinose održivom razvoju.

 

BASF Start-up Science

 

Prijave za BASF Start-up Science traju do 1. novembra u ponoć. Minimalna nepovratna novčana sredstva određena za najbolje ideje iznosi 5.000 evra, a najbolji startapi ostvariće priliku za dalje finansiranja od strane BASF-a.

 

Konkurs je namenjen startapima sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, a osnovni uslov za učešće je da prijavljena ideja direktno ili indirektno doprinosi smanjenju zagađenja vazduha.

 

„Kvalitet vazduha jedan je od najvećih izazova savremenog doba i tema na koju čovečanstvo sve više obraća pažnju. Bilo da se radi o Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, višedecenijskom iskustvu u proizvodnji katalizatora za smanjenje emisije štetnih gasova u automobilima ili entuzijastičnim idejama pojedinaca, evidentno je da moramo zajedno pristupiti rešavanju problema, koji već sada utiče na kvalitet života svakog od nas”, ističe Simon Franko direktor kompanije BASF u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

 

Franko napominje da je nedostatak novčanih sredstava najčešći razlog zbog kog individualne ideje ne budu realizovane i ističe da će BASF omogućiti da, uz novčanu podršku, startapi dalje da razvijaju svoje ideje.

 

„Često naiđemo na vest o nečijoj dobroj zamisli, ali retko vidimo šta se dalje desilo sa njom. Mnogo je i onih projekata za koje nikada nismo imali priliku ni da čujemo, jer su zbog nedostatka inicijalnih sredstava njihovih tvoraca ostali samo na papiru. Nezavisno od toga da li se ideja odnosi na energetsku efikasnost stanova, proizvode za prečišćavanje vazduha, smanjenje izduvnih gasova ili nešto drugo, BASF nudi novčanu podršku. Želimo da i neafirmisani inovatori razviju svoje projekte do kraja”, objašnjava Franko.

 

Franko dodaje da će najbolja ideja biti nagrađena sa najmanje 5.000 evra: „BASF ima jedan od najvećih odseka za istraživanje i razvoj na svetu i može podržati razvoj startapa do kraja. Naravno, kao i na svakom velikom startap takmičenju, investitor se može opredeliti za više dobrih ideja ili se odlučiti da ne podrži ni jednu od njih. Šta god da bude krajnja odluka, BASF je obezbedio investiciju od 5.000 evra za najbolje rešenje po izboru stručnog žirija.”

 

Pravo učešća na konkursu BASF Start-up Science imaju startap ideje pojedinaca ili timova od 18 do 35 godina, a projekat može biti u početnoj ili poodmakloj fazi razvoja. Dodatne informacije o konkursu, uslovima i načinu za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu www.start-up-science.com.

 

 

Kopiraj link