Projekti

Otvoren poziv za podnošenje projektnih ideja 2024/2025

13.05.2024.
5 min

Beogradska otvorena škola (BOŠ) raspisala je poziv za podnošenje projektnih ideja (concept note) u okviru programa finansijske podrške partnerstvima između medija i organizacija civilnog društva za mlade, tokom 2024/2025. Program podrške se realizuje u okviru projekta Mladi i mediji za demokratski razvoj, koji BOŠ sprovodi u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji.

Otvoren poziv za podnošenje projektnih ideja 2024/2025

Rok za podnošenje projektnih ideja je sreda, 5. juna 2024. godine u 15 časova. 

Biće podržane organizacije koje doprinose jačanju demokratije, unapređenju ljudskih prava i vladavini prava u Srbiji, sa posebnim fokusom na sledeće tematske oblasti:

 • evropska integracija u lokalnoj zajednici (shvaćena kao doprinos i koristi koje za lokalnu zajednicu proizilaze iz reformskog procesa u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ali i kroz javno zagovaranje i aktivno uključivanje u donošenje odluka i kreiranje politika na lokalu)
 • demokratizacija (koja se razume kao borba građana za unapređenje demokratskih praksi i bolji rad demokratskih institucija, ali i kao otpor autoritarnim tendencijama, jer one ugrožavaju prava građana i urušavaju demokratski politički poredak),
 • vladavina prava i unapređenje ljudskih i manjinskih prava;
 • sloboda medija, nezavisno novinarstvo i medijska i informaciona pismenost;
 • položaj mladih, aktivizam mladih i njihovo uključivanje u procese donošenja odluka.

Finansijska podrška u okviru ovog Poziva namenjena je:

 • organizacijama civilnog društva koje su registrovane kao udruženja, fondacije ili zadužbine, i
 • medijima koji su upisani u Registar medija, a čiji je izdavač udruženje, fondacija ili zadužbina, ili čiji je izdavač profitno pravno lice, a koji imaju osnovano udruženje, fondaciju ili zadužbinu (npr. mediji koji su registrovani kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili kompanija ne mogu biti podržani).

Opšti cilj Programa je da  doprinese jačanju  demokratske prakse, vrednostima  vladavine  prava i ljudskih prava  u Srbiji, kroz  izveštavanje  nezavisnih medija i aktivizam omladinskih organizacija civilnog društva.

Specifični ciljevi Programa su:

 1. Stvoriti uslove za partnerstvo između medija i OCD za mlade u rešavanju problema u razvoju demokratije, zaštiti ljudskih prava i vladavine prava u lokalnom kontekstu;
 2. Poboljšati učešće mladih, u ulozi pokretača lokalne zajednice, u sprovođenju neophodnih demokratskih promena;
 3. Unaprediti kvalitet istraživačkog izveštavanja, medijske i informacione pismenosti i borbe protiv lažnih vesti u Srbiji.

BOŠ će kroz finansijsku i mentorsku podršku, ali i program jačanja kapaciteta, na godišnjem nivou podržati 8 projekata, a svaki projekat će zajednički sprovoditi dva partnera, odnosno 8 OCD za mlade i 8 medija.

Selekciona procedura će se odviti u tri faze, i ovaj poziv odnosi se na prvu fazu selekcije, u kojoj zainteresovane strane podnose projektnu ideju (tzv. concept note) u kratkom formatu.

U drugoj fazi deset najbolje ocenjenih projektnih ideja će, putem neke od onlajn platformi komunikacije u 15 minuta predstaviti svoju projektnu ideju selekcionoj komisiji i članovima i članicama BOŠ tima. U trećoj fazi selekcije biće odabrano osam najbolje ocenjenih projektnih ideja podnetih u partnerstvu između medija i OCD za mlade, kao i najmanje dve ideje na rezervnoj listi. Odabrani podnosioci, koji prođu u treću fazu će svoje projektne ideje razraditi u predloge projekata.

Projektna ideja (concept note) treba da se zasniva na pitanjima od zajedničkog interesa i dogovorenim vrednostima, principima i idejama, i mora da bude podneta u partnerstvu dva partnera:

 • medija, kao partnera koji će nezavisno istraživati problem i o tome informisati javnost i tako podizati vidljivost teme, kojom se aktivistički bavi njihova partnerska OCD za mlade, i stvarati pritisak javnosti da se o prepoznatom problemu javno govori i da se, usled naraslih očekivanja javnosti, problem rešava od strane nadležnih;
 • OCD za mlade, kao partnera koji će se baviti aktivizmom u zajednici gde se projekat sprovodi, raditi na podizanju svesti o problemu, angažovati zainteresovane strane, osmisliti političku, pravnu ili institucionalnu intervenciju i javno zagovarati i sprovoditi aktivnosti koje će voditi ka rešavanju problema.

Mediji i OCD za mlade, u ovom ciklusu, mogu da konkurišu za projektnu finansijsku podršku u:

 • maksimalnom iznosu od 320.000,00 SEK po projektu (u predlogu projekta budžeti partnera će biti odvojeni, što znači da će svaki od dva budžeta biti u maksimalnom iznosu do 160.000,00 SEK).

Poziv, smernice i kriterijume, kao i potrebne formulare za prijavu možete preuzeti OVDE. 

Podnošenje predloga projekata za učešće na Programu se vrši isključivo elektronskim putem preko onlajn formulara. Predlozi projekata koji budu dostavljeni na drugi način neće biti razmatrani.

Ukoliko imate nedoumica imaćete prilike da prisustvujete online info sesiji koja će biti održana 21. maja (za više informacija pratite naše mreže), ili pogledajte snimak prošlogodišnje info sesije OVDE, a tokom trajanja otvorenog poziva zainteresovanim medijima i OCD za mlade na raspolaganju će biti i tim BOŠ-a putem elektronske pošte: mladiimediji@bos.rs 

ONLAJN FORMULAR

POZIV I PROJEKTNA DOKUMENTACIJA

Kopiraj link

Slični tekstovi

Konkurs za izbor Omladinskih delegata Srbije u UN 2024/25
19.06.2024.
3 min

Konkurs za izbor Omladinskih delegata Srbije u UN 2024/25

Projekti
RISE konkurs za mlade produžen do 8. oktobra
03.10.2023.
3 min

RISE konkurs za mlade produžen do 8. oktobra

Projekti
Vikimedija Srbije otvara poziv za dodelu mikrograntova
27.01.2023.
3 min

Vikimedija Srbije otvara poziv za dodelu mikrograntova

Projekti