Projekti

Otvoren poziv za slanje fotografija o životu studenata u Studentskom gradu u Beogradu

11.06.2021.
2 min

Dom kulture Studentski grad je, nakon velikog uspeha projekta i izložbe „Portret Studenjaka” (2016), odlučio da u okviru međunarodnog projekta „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse, nastavi sa daljim prikupljanjem fotografija o životu studenata u „Studentskom gradu“ u kontekstu svakodnevnog života, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata od kraja Drugog svetskog rata do danas.

 

Slike studentskog grada

Foto: Pixabay

Osim fotografija, biće započeto i snimanje audio intervjua usmene istorije sa zainteresovanim sadašnjim i bivšim stanovnicima „Studenjaka“.

 

Fotografije i audio intervjui o životu u „Studentskom gradu“ biće arhivirani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom „Oni žive“ (They: Live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka i zvaničnom sajtu projekta  paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

 

Poziv je otvoren za sve one koji u svojim albumima imaju fotografije „Studentskog grada“ i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale. Fotografije se neće zadržavati već će, odmah nakon skeniranja, biti vraćene vlasnicima. U obzir dolaze i već skenirane fotografije, kao i fotografije u digitalnom formatu koje se mogu poslati putem mejla.

 

Više informacija o načinu slanja, korišćenja materijala i jasnom regulativnom arhiviranju fotografija mogu se dobiti putem mejla belgradetheylive.eu ili na broju telefona 011 2691 442 i 064 466 76 08.

 

Fotografije će biti prikupljane u narednih sedam meseci, a krajnji rok za slanje i predaju fotografija je 1. septembar.

 

Projekat „Oni žive“ se realizuje od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine, u okviru programa za kulturu i medije Evropske Unije „Kreativna Evropa“.

 

Pored Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Ikarus Hrvatska” iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

 

Više o projektu možete naći na sajtu.

 

 

Kopiraj link