Radionice

Kroz plesni perfomans do novih kulturnih prostora - Onlajn doček 13. januara

13.01.2021.
5 min

Godina iza nas uskratila nam je koncerte, predstave, perfomanse, izložbe i druge vrste kulturnih sadržaja u punom kapacitetu, odnosno onom na koji smo navikli.

 

Doček nove godine

Foto: Unsplash

Publika je gladna sadržaja, a umetnici povratnih reakcija auditorijuma. Iako smo kulturni apetit uspeli na neki način da zadovoljimo onlajn sadržajima, koji su doživeli bum tokom 2020. i otkrili neke nove formate, ipak se nadamo skorom povratku bogatstva i vrevi kulturnih dešavanja u realnom vremenu i prostoru.

 

Upravo su kapaciteti tih prostora za kulturu, tokom prošle godine, povećani i nasuprot usporavanju motora kulturnih dešavanja, umetnike čekaju nove lokacije za stvaranje i prezentovanje svojih radova i to u budućoj Evropskoj prestonici kulture.

 

Novi Sad je tokom 2020. godine predstavio niz novih kulturnih prostora, od mreže kulturnih stanica, prve Gradske koncertne dvorane, Muzičke i Baletske škole, do budućeg centra savremenog stvaralaštva na prostoru Velikog Limana. Sada po prvi put u te prostore ulaze umetnici, što će publici biti predstavljeno u okviru onlajn Dočeka 13. januara na platformi visitns.rs.

 

Svaki prostor nosi neku svoju priču, emociju i mislim da uvek treba krenuti od toga, istraživati, ali se i prisećati tog nekog prvog utiska jer je to najčešće ono što će gledalac sam da primeti na početku performansa“, kaže Staša Kukić novosadska koreografkinja koja će kroz svoj plesni performans predstaviti publici onlajn čak četiri nova prostora za kulturu. U pitanju su dve kulturne stanice – Barka, koja se nalazi na periferiji grada i OPENS koja je u sklopu budućeg centra savremenog stvaralaštva na obali Dunava. Kako čitav taj kvart baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, čuvajući duh tog nasleđa, stare fabrike upravo prolaze kroz proces transformacije u kreativne prostore, a Staša će nam predstaviti dve nekadašnje fabrike u novom ruhu – Biro i Skladište.

 

Mislim da je ovo odlična mogućnost da se prostor koji je bio namenjen za nešto drugo pretvori u mesto gde će se održavati kulturna dešavanja i tako nastavi svoj „život“ u nekom novom obliku. Poreklo i izgled tih prostora će moći da budu neiscrpan izvor inspiracije za razne umetnike jer stvarno imaju bogatu istoriju i onda je samo na nama kako ćemo na najbolji način iskoristiti to i sačuvati ih“, priča Staša i dodaje da svaki prostor za umetnika može biti inspiracija.

 

Treba maksimalno iskoristiti sve što neki prostor nudi i tako napraviti performans koji se baš uklapa u taj konkretan prostor. Dešava se da neke stvari izgledaju drugačije od toga kako ja zamislim kada se probaju u novom okruženju, ali to daje još više mogućnosti za razvijanje celokupne priče koja se tu dešava. Pored tog nekog površinskog prilagođavanja u smislu dimenzija prostora, mogućnosti kretanja, zanimljivo je naći detalje koji su specifični konkretno za taj prostor i poigrati se sa mogućim opcijama njihovog korišćenja. Sam proces koji se odvija dok se stvara performans za određen objekat je nalik dečijem istraživanju sveta oko njih, treba sve tačno sagledati, naći najbolji pristup i način da se istakne neki deo koji nam je privukao pažnju, a opet sa druge strane ne fokusirati se samo na par mesta i zanemariti ostatak prostora“, rekla je Staša.

 

Dvadesetrogodišnja Novosađanka već je plesnim koracima utabala put čak do Moskovskog državnog instituta kulture i ostvarila uspeh na brojnim republičkim, evropskim i svetskim takmičenjima, a bila je i koreograf plesnog performansa na svečanom otvaranju „Kaleidoskopa kulture“ u septembru 2020. godine u Novom Sadu. Perfomans u okviru prvog onlajn Dočeka biće izveden na kompozicije Dream, Lychnis, Hedonism i Epilogue, novosadskog kompozitora Lazara Novkova, a uz Stašu će biti i njen kolega, baletski igrač Ivan Salonski.

 

Zbog cele trenutne situacije sa pandemijom mislim da je onlajn format Dočeka neizbežan jer je prvenstveno svima u cilju da sačuvamo zdravlje i jedni druge. Iako ću se složiti da mnoge stvari nisu iste kada se gledaju uživo i onlajn, mislim da će na ovaj način ponuđen sadržaj možda čak biti i dostupniji većem auditorijumu zbog udobnosti njegovog nalaženja kao i mogućnosti da se pogleda u bilo koje vreme, pa i više puta. Svi su se već navikli na onlajn format života tako da ovo može biti samo plus jer svi koji budu želeli mogu, iz sebi ugodnog mesta, da prate sadržaj Dočeka“, kaže Staša.

 

Novosađani već četvrti put zaredom obeležavaju Doček kroz koncept dva kalendara, dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara. Evropska prestonica kulture ove godine opredelila se za alternativni, onlajn format programa, a nastupiće svetski virtuoz Stefan Milenković, kompozitor i pijanista Vasil Hadžimanov, kamerni orkestar Camerata Academica, bend Električni orgazam, Buč Kesidi, reper Surreal, operska pevačica Agota Vitkai Kučera i drugi, predstavljajući nove prostore za kulturu u Novom Sadu.

 

Detaljne informacije i satnice emitovanja programa biće dostupne na platformi visitns.rs

 

Kopiraj link