Radionice

Poziv za učešće: Evropska letnja škola arhitekture EASA Reality, Kragujevac

23.06.2021.
4 min

Poziv za učesnike na anualnom letnjem skupu Evropske asocijacije studenata arhitekture u Kragujevcu od 1. do 15. avgusta je otvoren!

Poziv za učešće: Evropska letnja škola arhitekture EASA Reality, Kragujevac

 

Možete se prijaviti do 30. juna putem online formulara.

 

Šta je EASA?

Od 1981. godine, svakog leta, studenti arhitekture iz svih krajeva Evrope se sastaju na novoj lokaciji kako bi na dve nedelje kroz radionice, suživot, predavanja i diskusije razmenjivali znanje i vršili eksperimente u arhitekturi i njoj srodnim disciplinama.

EASA*(European Architecture Students’ Assembly / Evropska Asocijacija Studenata Arhitekture) je nezavisna, decentralizovana i neprofitna evropska mreža studenata arhitekture i mladih profesionalaca stvorena da obezbedi platformu za kulturnu i edukativnu razmenu. Glavni događaj ove organizacije je dvonedeljni letnji skup. Svake godine skup se održava u drugoj državi, a nekadašnji učesnici smatraju ga najintenzivnijim dvonedeljnim iskustvom. U ovih 14 dana brojni studenti arhitekture čine utopijsku zajednicu koja samu sebe održava: studenti i profesionalaci iz svih krajeva Evrope rade, uči, odmaraju se, kuvaju, jedu, čiste i žive zajedno. Skup je fokusiran na radionice, koje uzimaju većinu vremena, ostatak program je ispunjen predavanjima iz različitih oblasti vezanih za godišnju temu. Izložbe, otvorene diskusije, jednodnevne radionice i spontani performansi dalje istražuju pitanja postavljena tokom ove dve nedelje.

Poslednjih godina EASA se trudi da bude što inkluzivnija i transdisciplinarnija. Studenti primenjenih umetnosti, dizajna, građevine, scenskih umetnosti, sociologije, pejzažne i unutrašnje arhitekture, kao i svi ostali zainteresovani punoletni pojedinci su više nego dobrodošli da nam se pridruže. U praksi, svi smo isprepletani, i bitno je da razmišljamo ujedinjeni, a širok dijapazon radionica koje mogu biti konstruktivne, teorijske, performativne, dizajnerske, digitalne, kombinacija svega navedenog ili nešto potpuno neočekivano, uspešno nas povezuju.

 

Šta je EASA Reality?

 Reality je tema ovogodišnjeg EASA skupa koji će se održati od 1. do 15. avgusta u Kragujevcu.

Tema ispitivanja Stvarnosti (EASA Reality) došla je kao reakcija na niz paradoksalnih raskoraka uočenih u arhitektonskom obrazovanju, mišljenju i praksi, između nas samih kao i u odnosu na socio-ekonomske i ekološke fenomene, tendencije i potrebe koje vladaju na evropskom području. Kompleksnost zahteva naših ekosistema stvara potrebu za preispitivanjem naše uloge kao arhitekata. Imajući ovo u vidu, glavni cilj događaja je podizanje svesti i razumevanja o trenutnom poretku stvari, bez želje za brzim i brzopletim rešenjima i zaključcima.

 

Kako se prijaviti?

Prijave se vrše popunjavanjem online formulara. Rok za prijavu je 30. jun.

Ukoliko za to bude potrebe, moguće je da će biti organizovan kratak online intervju i upoznavanje sa studentima koji su se prijavili da učestvuju pre konačnog odabira participanata.

 

Pravila i uslovi učešća

Participanti su najveća grupa učesnika na EASA skupu, čine ih predstavnici svih zemalja Evrope koji formiraju nacionalne timove. EASA je samoodrživa zajednica, i svi učesnici žive, rade i zabavljaju se zajedno, ali i preuzimaju odgovornost za održavanje zajedničkog životnog prostora i doprinos stvaranju zdravog, inspirativnog i produktivnog okruženja.

Kotizacija za učešće iznosi 150€ i pokriva troškove smeštaja, tri obroka dnevno, učešće na radionicama, predavanja i druga dešavanja na EASA Reality skupu. Smeštaj je festivalskog tipa i podrazumeva bezbedan zatvoren prostor i pristup toaletima i komunalnim tuševima. Od učesnika se očekuje da ponesu svoj dušek i vreću za spavanje, kao i pribor za jelo.

Troškovi puta su individualni.

Za sva dodatna pitanja obratite se EASA Srbiji putem Facebook-a, Instagrama ili mejla na easasrbija@gmail.com.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Letnja škola: Odgovorno obnavljanje zgrada kulturne baštine kao osnova održivog i visokokvalitetnog života
11.05.2021.
2 min

Letnja škola: Odgovorno obnavljanje zgrada kulturne baštine kao osnova održivog i visokokvalitetnog života

Radionice
Poziv za tutore radionica u okviru EASA 2021 u Kragujevcu
14.06.2021.
2 min

Poziv za tutore radionica u okviru EASA 2021 u Kragujevcu

Radionice
Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata organizuje za studente posetu kompaniji „Alumil“
09.12.2021.
2 min

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata organizuje za studente posetu kompaniji „Alumil“

Radionice