Takmičenja

IV nagradni konkurs Fonda Svetlane Đurđević Lukić

11.06.2021.
5 min

Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) raspisuje četvrti godišnji poziv za studente osnovnih, specijalističkih, master i doktorskih studija u Republici Srbiji za učešće u nagradnom konkursu fonda „Svetlane Đurđević Lukić“. Radove je potrebno dostaviti do 30. septembra 2020. godine.

 

IV nagradni konkurs - Fond Svetlane Đurđević Lukić

Foto: FB/Centar za kreiranje javnih politika

Organizovanje nagradnog konkursa predstavlja istovremeno promociju ljudske bezbednosti kao centralne teme istraživačkog interesovanja Svetlane Đurđević Lukić (1963-2016), jedne od osnivačica Centra za istraživanje javnih politika i njegove prve direktorke.

 

S obzirom da je pandemija korona virusa COVID-19 obeležila 2020. godinu, ovogodišnji nagradni konkurs je tematski posvećen uticaju pandemije novog virusa korona na različite dimenzije ljudske bezbednosti i pretnjama koje virus predstavlja za pojedinca u različitim domenima. 

 

Ko može da se prijavi?

Na konkursu mogu da učestvuju svi zainteresovani studenti osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija koji su zainteresovani za teme iz oblasti ljudske bezbednosti. 

 

Neophodan kriterijum za učešće je da kandidatu/kandidatkinji studentski status ne ističe do 15. marta 2021. godine, jer se stipendije isplaćuju počevši od dodele nagrada u naredna dva  odnosno tri meseca. Pri dostavljanju radova potrebno je da se dostavi i overena potvrda fakulteta o studentskom statusu kandidata/kandidatkinji.

 

Teme konkursa u 2020. godini:

  • Kako pandemija virusa COVID-19 utiče na sistem smanjenja rizika od katastrofa u Srbiji?

Od kandidata se očekuje da pitanje pandemije virusa sagleda iz perspektive vanrednih situacija i reagovanja sistema smanjenja rizika od katastrofa na nacionalnom i lokalnom nivou.

 

  • Vanredna situacija ili vanredno stanje: šta je bolji odgovor u slučaju COVID-19?

Budući da se pandemije i epidemije Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa definišu kao prirodne nepogode usled čije pojave se proglašava vanredna situacija, postavlja se pitanje da li je proglašenje vanredno stanja u slučaju CO VID-19 bila opravdana mera.

 

  • Privatnost u doba karantina

Od autora se očekuje da debatuju o pitanju ustupanja sopstvenih ličnih podataka zarad ostvarivanja neke pogodnosti/dostupnosti informacija vezanih za zdravstvenu bezbednost (tako su na primer u Italiji građani preko mobilne aplikacije davali lične podatke policiji o svom kretanju da bi za uzvrat dobili pravo da izvode kućne ljubimce; takođe građani u Nemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama ustupali su svoje lične podatke preko aplikacije da bi dobili povratnu informaciju da li su u blizini zaraženih osoba).

 

  • Migracije i COVID-19

Ograničavanje kretanja bila je najzastupljenija mera tokom pandemije u većini država sveta, kako u okviru i van granica nacionalnih država. Time su učestala migracijska kretanja dovedena u pitanje. Fokus ove teme je na ispitivanju posledica stagnacije migracijskih kretanja, odnosno upoređivanje sa dosadašnjim zabranama ulaska migrantima u zemlje EU.

 

  • Karantin i nasilje u porodici

Sa uvođenjem mera zabrane kretanja, građani i građanke Republike Srbije i drugih država bili su prinuđeni da vreme provode u zatvorenom prostoru. Dosadašnja istraživanja pokazuju da skoro svaka treća žena trpi neki vid nasilja u porodici, a tokom karantina je došlo do intenziviranja ove vrste nasilja.

 

  • Informisanje ili sekuritizacija virusa COVID-19

Kako je broj izgubljenih ljudskih života rastao sa širenjem virusa, taj trend je bio praćen i porastom osećanja straha među građanima. Širenju panike i sveopšte anksioznosti doprineli su i mediji, ali i nosioci izvršne vlasti svakodnevnim obraćanjem javnosti.

 

Nagrada

Najbolja dva rada (jedan rad iz kategorije osnovnih studija i jedan rad iz kategorije studija drugog stepena), biće nagrađeni tromesečnom, odnosno dvomesečnom stipendijom. Nagrađeni radovi biće objavljeni u dvojezičnom zborniku radova zajedno sa ostalim odabranim tekstovima uz podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji.

 

Više informacija

Detaljnije o uslovima konkursa, kao i upuststvo za tehničku pripremu rada, možete pročitati na sledećim linkovima:

 

Najbolji radovi biće objavljeni u dvojezičnom zborniku radova u decembru 2020. godine.

 

Prijava

Rukopisi se dostavljaju isključivo elektronskom poštom na e-mejl konkurs@publicpolicy.rs sa naznakom Nagradni konkurs_Ime i prezime_Fakultet_nivo_studija. Rok za dostavu radova je 30. septembar 2020.

 

Pratite nas na websajtu www.publicpolicy.rs, TW: @PublicPolicyRS | FB: PUBLICPOLICY.RS | LinkedIn: Centar za istraživanje javnih politika

 

 

Izvor: publicpolicy.rs

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Konkurs „Bajka 2021“
28.09.2021.
2 min

Konkurs „Bajka 2021“

Takmičenja
Konkurs za dodelu nagrada "Gordana Jokić Kašiković i Dragiša Kašiković" 2021.
13.10.2021.
3 min

Konkurs za dodelu nagrada "Gordana Jokić Kašiković i Dragiša Kašiković" 2021.

Takmičenja
Konkurs za Teslinu nagradu za mlade
11.06.2021.
2 min

Konkurs za Teslinu nagradu za mlade

Takmičenja