Takmičenja

Konkurs za prijave filmova na 11. MikroFAF

11.06.2021.
5 min

Međunarodni festival „uradi-sam” i nezavisnog kratkog filma MikroFAF u Beogradu, čije je 11. izdanje planirano za novembar, objavio je konkurs za prijavljivanje filmova objedinjenih temom „Možete li da dišete?” (Can You Breathe?).

 

Opšte informacije

Nastavljajući tradiciju povezivanja, promocije i upoznavanja autora „uradi-sam” i nezavisne produkcije, MikroFAF ponovo otvara prostor za sve koje interesuje film, a naročito one koji stvaraju u ograničenim uslovima. Kroz raznovrsne programe promovisaće umetničke slobode, fokusirajući se na amaterizam, nezavisnost, gerilski film, art brutlow-fi, eksperimentalne forme i samoorganizovanost u stvaralaštvu.

 

Udruženje Satibara, organizator MikroFAF-a, želi 11. izdanjem tog festivala, koji će se održati od 13. do 15. novembra, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, da skrene pažnju na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu. Takve promene, nezapamćene za mnoge generacije, onemogućavaju slobodno kretanje, rad, izražavanje, opstanak umetnosti, uobičajeni socijalni život, disanje… 


Zato će posebna takmičarska kategorija biti posvećen filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija…

 

Kategorije za koje je moguće prijaviti filmove

 1. Kratki „uradi-sam” film - odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl) nastali bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.
 2. Nezavisni kratki film - Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju „uradi-sam” kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.
 3. „Can You Breathe?” - fokus ove kategorije je na filmovima koji odslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine. Inspirisana je brutalnim činom rasizma policije i posledičnim globalnim antirasističkim protestima, a odnosi se na sve tegobe sa kojima se čovečanstvo suočilo poslednjih meseci. Svetska pandemija i njene fizičke, socijalne i mentalne posledice, udružila se sa ksenofobijom i rasizmom protiv čovekove i umetnikove slobode. Ove okolnosti mogu da rezultiraju otuđivanjem, strahom, siromaštvom… ali mogu i podstaći na buđenje zajednice u borbi za vraćanje vrednosti ljudskog života i ukidanje veštačkih podela. Organizatore 11. MikrofFAF-a zanimaju filmovi koji govore o navedenim temama i prilaze im sa inovativnih aspekata bez obzira na žanrovski pristup i produkcione uslove.
 4. Juniorski film - kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

 

Uslovi

 • Prihvatljivo trajanje filma: do 15 minuta.
 • Maksimalan broj radova po autoru: 3.
 • Ne postoje ograničenja u odnosu na zemlju porekla autora ili filma.
 • Filmovi koji nisu na srpskohrvatskom ili engleskom jeziku, moraju imati prevod (na jedan od ova dva pomenuta jezika).

 

Nagrada

Nagrade Mikropolis, ručno rađene statue, dodeliće međunarodni tročlani žiri sastavljen od renomiranih umetnika iz različitih oblasti umetnosti.

 

Način i rok prijave

Rok za dostavljanje filmova je 5. oktobar 2020. godine. 


Autor obavezno treba da naznači za koju od navedenih kategorija prijavljuje film:

 1. Uradi sam film – regionalna selekcija (Zemlje bivše Jugoslavije)
 2. Uradi sam film – međunarodna selekcija
 3. Nezavisni film– regionalna selekcija (Zemlje bivše Jugoslavije)
 4. Nezavisni film – međunarodna selekcija
 5. Can You Breathe? selekcija
 6. Juniorski film.

 

Prijava se vrši putem FilmFreeway platforme, a autori iz zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, mogu poslati filmove i elektronskim putem (ukoliko nemaju nalog na FFW platformi), postavljanjem filma na neki od sajtova za deljenje velikih fajlova (WetransferDropBoxSendSpaceYousenditFileConvoy i sl) i slanjem podataka na e-mail festivala: mikro.faf@gmail.com
 

Podaci koje je neophodno dostaviti su: 

 • naziv filma i kategorija za koju se prijavljuje, 
 • ime i prezime autora, 
 • godina i zemlja produkcije, 
 • kratak opis (maksimalno 500 reči) i trajanje filma, 
 • kratka biografija autora (maksimalno 500 reči), 
 • kontakt telefon i e-mail autora.

 

Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

 

Napomena: Jednom prijavljen film nije moguće odjaviti. MikroFAF zadržava pravo na prikazivanje filma više puta kao deo selekcije festivalskog programa, kao i na korišćenje isečaka ili fotografija iz filma u promotivne svrhe.

 

Izvor: iserbia.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Otvoren filmski konkurs za Green Fest 2021.
24.06.2021.
2 min

Otvoren filmski konkurs za Green Fest 2021.

Takmičenja
Call for Entries for the 12th Balkans Beyond Borders Short Film Festival - Skin to (Screen to) Skin
11.06.2021.
4 min

Call for Entries for the 12th Balkans Beyond Borders Short Film Festival - Skin to (Screen to) Skin

Takmičenja
The MAX3MIN very short film festival Competition
11.06.2021.
3 min

The MAX3MIN very short film festival Competition

Takmičenja