Takmičenja

Nagradni konkurs za najbolji esej o budućnosti srpsko–američkih odnosa

11.06.2021.
3 min
Centar za studije Sjedinjenih Američkih Država Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Beogradski centar za bezbednosnu politiku raspisuju nagradni konkurs za najbolji esej na temu budućnosti odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.
 
Konkurs za pisanje eseja
Foto: Pixabay
Cilj konkursa je podsticanje razmišljanja o tome kako će se sprsko-američki odnosi razvijati tokom administracije predsednika Džozefa Bajdena. Ovaj konkurs je deo projekta „Otvoreno o srpsko-američkim odnosima“, koji sprovodi Beogradski centar za bezbednosnu politiku u partnerstvu sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a uz podršku ambasade SAD u Srbiji.
 

Ko može učestvovati u ovom konkursu?

Nagradni konkurs je otvoren za studentkinje i studente osnovnih i master studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.
 

Zašto bi studenti trebalo da učestvuju u ovom konkursu?

Autori tri najbolja eseja će:
 
  • osvojiti studijsku posetu Operativnom centru za mirovne operacije u južnoj Srbiji (Baza Jug) i Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
  • objaviti svoje eseje na sajtu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku
  • imati priliku da razgovaraju sa profesionalcima iz srpskog bezbednosnog sektora, donosiocima odluka, predstavnicima civilnog društva i novinarima
  • ostvare kontakte sa drugim studentima sa različitim akademskim predznanjem
  • dodatno razviju svoje kritičkog razmišljanje, veštinu pisanja i komunikacijske veštine.

 

Koje su teme i uslovi za pisanje nagradnog eseja?

Učesnici u ovom konkursu mogu odabrati jedno ili više ponuđenih pitanja i pokušati pružiti vlastiti odgovor i argumente kroz esej. Teme za ovaj konkurs su sledeće:
 
  • Tema br. 1: Kakva će uloga SAD biti u rešavanju kosovskometohijskog pitanja?
  • Tema br. 2: Kako će se SAD postaviti prema uticaju stranih sila u Srbiji?
  • Tema br. 3: Kakva će biti sudbina Vašingtonskog sporazuma?
  • Tema br. 4: Kako će se odvijati vojna saradnja između Srbije i SAD?
  • Tema br. 5: Kako će SAD tretirati stanje demokratije u Srbiji?
 
Svi eseji treba da budu napisani na srpskom jeziku, fontom Times New Roman bez proreda. Dužina eseja ne treba da prelazi 2500 reči (uključujući fusnote).
 
Zainteresovani studenti svoj esej treba da pošalju u MS Word formatu (.doc ili .docx) gospodinu Draganu Živojinoviću na sledeću adresu: dragan.zivojinovic@fpn.bg.ac.rs pod nazivom „Nagradni konkurs za najbolji esej o budućnosti srpsko-američkih odnosa“. Svaki esej treba da sadrži sledeće informacije na naslovnoj strani: naslov rada, ime i prezime autorke/a, mejl adresu.
 

Selekcija najboljih eseja

Konkurs je otvoren do 22. marta 2021. godine. Po prijemu svih eseja, četvotročlana komisija sastavljena od članova Fakulteta političkih nauka i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku sprovešće temeljni proces selekcije i odabrati tri najbolja studentska eseja. Rezultati konkursa biće objavljeni na internet stranici Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu 26. marta, a troje najbolje rangiranih kandidata biće obavešteni i putem mejla.
 
 
Kopiraj link