Takmičenja

Nagradni konkurs za rešenja za smanjenje otpada

11.06.2021.
2 min

Međunarodna inicijativa ”Šta može da uradi dizajn” u saradnji sa Ikea fondacijom pokreće ”Izazov bez otpada”, globalno takmičenje otvoreno za dizajnere, inovatore, startape, studente, preduzetnike iz celog sveta koji imaju rešenja za smanjenje otpada.

 

Nagradni konkurs za rešenja za smanjenje otpada

Foto: Pixabay

Učesnici se mogu prijaviti onlajn putem platforme No Waste Challenge do 1. aprila. U maju će biti izabrano najmanje 10 pobedničkih projekata koji će osvojiti po 10.000 evra, kao i šestomesečni mentorski program koji će pobedničke timove podržati u daljem razvoju projekata.

 

Organizatori ističu da se naša planeta davi u otpadu, a da svake godine bacimo 2,12 milijarde tona otpada širom sveta. Kako se upozorava u saopštenju, ako tako nastavimo, očekuje se porast globalne godišnje proizvodnje otpada za 70 odsto pre 2050. godine što će ubrzati društvene i ekološke probleme.

 

10 projekata dobiće po 10.000 evra i šestomesečno mentorstvo

 

Učesnici se pozivaju da u svojim projektima pokažu kako da ohrabrimo svesniju potrošnju, kako da proizvodimo na način koji u obzir uzima potrebe planete i kako da se odgovornije odnosimo prema otpadu.

 

Predlozi projekata treba da budu uzbudljivi, izvodljivi, potencijalno merljivi, piše u pozivu i podseća se da su istorijski, dizajneri ohrabrivali preteranu proizvodnju i potrošnju. Ali, kako se ističe, dizajn takođe ima snagu da promeni perspektivu, a pandemija kovida nam je dala mogućnost da otvorimo vrata radikalno novim idejama, proizvodima, uslugama i sistemima.

 

– Dizajneri su u jedinstvenoj poziciji da promene način kako se i od čega stvari prave. Veliki broj kreativaca već je preuzeo aktivnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji eksperimentišući sa materijalima i procesima, povećavajući svest i inspirišući nove narative o otpadu kao resursu. Ali ima još mnogo potencijala. Sad, više nego ikad, zajednica dizajnera mora da istupi i da nas predvodi – poručuje kreativni direktor inicijative “Šta može da uradi dizajn” Richard van der Laken.

 

Više informacija o pozivu možete pročitati na linku.

 

 

Kopiraj link