Takmičenja

Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics

11.06.2021.
3 min

Sa ciljem da podstakne žene da se bave programiranjem, švajcarska digitalna agencija Namics - A Merkle Company organizuje takmičenje namenjeno svim ženama zainteresovanim za softversko inženjerstvo. Nadmetanje pod sloganom „Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics.” biće održano 12. decembra u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka. Prijave za učešće biće otvorene do 6. decembra.

 

Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics

 

Kako navode iz Namicsa, najskorija istraživanja organizacije Girl Scouts pokazuju da, u uzrastu do 17 godina, ne postoji razlika u interesovanjima i sposobnostima, ali da se percepcija kasnije menja.

 

„Analiza Girl Scouts je pokazala da se dečaci i devojčice u istoj meri interesuju za tehnologiju, a da su devojčice u tom periodu inovativnije od dečaka. Više od 45 odsto njih izjavilo je da je uz pomoć interneta napravilo nešto novo, dok je to učinilo 38 odsto dečaka. Ipak, isto istraživanje je pokazalo da su dečaci samouvereniji i to se kasnije odražava prilikom odabira zanimanja. Svesni smo da je to situacija koju bi trebalo postepeno rešavati, a naše takmičenje je tek mali doprinos. Želimo da podstaknemo što više žena da se oprobaju u programiranju ”, istakla je Katarina Simić, učesnica prvog ženskog hakatona, a sada softverski inženjer u Namicsu.

 

Katarina Simić dodaje da, prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u srpskoj IT industriji radi između 15 i 20 odsto žena: „Slična situacija je u čitavoj Evropi, ali i velikim svetskim kompanijama”, napominje Simići objašnjava: „Pitanje odnosa muškaraca i žena prestalo je da bude puka trka za statistikom. Dokazano je da mešoviti timovi imaju boju komunikaciju, da drugačije donose odluke i da su inovativniji. Namics je to uvideo i na sopstvenom primeru. Naime, u beogradskoj kancelariji radi skoro 50 odsto žena.”

 

Zbog situacije sa korona virusom takmičenje „Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics.” biće održano onlajn. Učesnice će mogu prijaviti kao pojedinci ili timovi od tri člana, a u radu će im pomagati mentori - softverske inženjerke iz Namicsa.

 

„Takmičarke će imati 10 sati da razviju prototip rešenja i za to će moći da koriste internet i programski jezik po svojoj želji. Zadatak konkursa biće poznat dan ranije, a po završetku hakatona sva predložena rešenja ostaće u vlasništvu njihovih kreatorki. Za krajnje rešenje je važno je da bude upotrebljivo u stvarnom okruženju, da bude autentično u odnosu na postojeće ideje i da sadrži makar neki deo softverskog koda”, ističe Katarina Simić.

 

Prijave za takmičenje u programiranju pod sloganom „Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics.” otvorene su do 6. decembra u ponoć, a formular za prijave i sve informacije o hakatonu dostupne su na link-u.

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Prijavi se za AIBG Belgrade - intenzivno studentsko programersko takmičenje
05.11.2021.
1 min

Prijavi se za AIBG Belgrade - intenzivno studentsko programersko takmičenje

Takmičenja
Međunarodna mreža za transfer tehnologije - International Technology Transfer Network (ITTN)
24.06.2021.
3 min

Međunarodna mreža za transfer tehnologije - International Technology Transfer Network (ITTN)

Takmičenja
Desall - Designing and developing a Smart Helmet
15.06.2021.
1 min

Desall - Designing and developing a Smart Helmet

Takmičenja