Takmičenja

Prijavite se na SТЕ(А)М izazov!

23.05.2023.
4 min

Veliko nam je zadovoljstvo da vam predstavimo #SТЕАМizazov čiji je cilj da podrži i nagradi najbolje ideje srednjoškolaca iz Srbije za rešavanje lokalnih problema uz primenu SТЕ(А)М* disciplina, digitalnih tehnologija i podataka. Verujemo da uz digitalne tehnologije kao što su veštačka inteligencija, internet stvari (Internet of Things), blokčejn, robotika i druge, primenjene kroz SТЕ(А)М oblasti, možemo da identifikujemo i ponudimo različita inovativna rešenja. Zato vas pozivamo da ih osmislite, a mi ćemo najboljima pomoći da ih sprovedu u delo!

Prijavite se na SТЕ(А)М izazov!

Izazov se realizuje u okviru projekta “Izgradnja ključnih računarskih kompetencija - ka radnoj snazi budućnosti”, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja, uz podršku Vlade Republike Srbije.

Ko može da se prijavi?

Na SТЕ(А)М izazov mogu da se prijave školski timovi iz akreditovanih srednjih škola u Republici Srbiji, koje mogu činiti 2-5 učenika/učenice, predvođeni sa 1-2 nastavnika/nastavnice. Učenici i učenice kao i nastavnici i nastavnice mogu činiti više različitih timova koji se prijavljuju, ali ne više od tri. Takođe, tim mogu sačinjavati i predstavnici/predstavnice više od jedne srednje škole, odnosno timovi mogu biti sastavljeni od učenika i učenica različitih srednjih škola.

U čemu je izazov?

Izazov je da u vašoj lokalnoj sredini – školi, komšiluku, opštini ili gradu, prepoznate neki lokalni problem i osmislite na koji način biste mogli da ga rešite zajedno sa svojim drugarima i drugaricama, tražeći odgovore u digitalnim tehnologijama i SТЕ(А)М oblastima.

Kako izgleda proces?

Izazov će biti sproveden u dva takmičarska kruga.

Prijave su otvorene od 22. maja do 30. juna do 16 č. Prijavljivanje se vrši dostavljanjem prijavnog formulara na steamizazov.rs@undp.org. Takođe, za učenike i učenice mlađe od 18 godina, neophodno je da se dostavi skeniran formular o saglasnosti za učešće i obradu podataka o ličnosti, koji potpisuje roditelj ili staratelj. 

Tokom trajanja izazova, u periodu od 26. maja do 5. juna biće organizovane info sesije kako bismo zainteresovanim timovima približili cilj izazova i ponudili korisne alate za pripremu predloga ideja. Za detalje o info sesijama pogledajte Pravilnik o SТЕ(А)М izazovu

Nakon isteka roka za prijavu, komisija će odabrati od 5 do 10 najboljih ideja koje će dobiti ciljanu mentorsku podršku za realizaciju ideja u finalno rešenje. Podržani timovi prolaze u finale gde će imati priliku da predstave svoja rešenja. Informacije o odabiru pobedničkih ideja iz prvog kruga će biti javno dostupne do 31. jula, dok će informacije o odabiru pobedničkih rešenja iz drugog kruga biti dostupne u toku novembra 2023. godine. 

Školski timovi koje komisija odabere, u skladu sa kriterijumima javnog poziva, dobiće šestonedeljnu podršku za razradu projektnih ideja u finalna rešenja. Za detalje o kriterijumima odabira i podršci pogledajte Pravilnik o STE(A)M izazovu.

Finalisti će svoja rešenja predstavljati uživo pred komisijom u toku novembra 2023. godine kroz kratke prezentacije (pitch), nakon čega će komisija odabrati tri pobednika.  

I najvažnije – koje su nagrade?

  • Za tri pobednička tima: Preduzetnička tura u Beogradu - Jednodnevna poseta relevantnim akterima startap ekosistema.  
  • Za učenike i učenice: Vaučer za kupovinu tehnološke opreme u iznosu od 300 dolara po članu tima.
  • Za nastavnike i nastavnice: Vaučer za kupovinu tehnološke opreme u iznosu od 300 dolara po članu tima.

Imate pitanja? 

Pišite nam na steamizazov.rs@undp.org 

Prijavite se na SТЕ(А)М izazov!

Kopiraj link

Slični tekstovi

Postani i ti deo “Beogradskih dana inženjera”
09.03.2023.
2 min

Postani i ti deo “Beogradskih dana inženjera”

Takmičenja
Otvorene prijave za EESTech Challenge u NS
11.03.2022.
2 min

Otvorene prijave za EESTech Challenge u NS

Takmičenja
FONIS: FON hakaton
28.02.2023.
2 min

FONIS: FON hakaton

Takmičenja