Takmičenja

Umetnički nagradni konkurs „Evropa je ovde 2021“

11.06.2021.
3 min

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji raspisuje tematski, umetnički konkurs za dostavljanje predloga angažovanih i interaktivnih umetničkih instalacija na temu “Evropa je ovde 2021”. Ovaj umetnički nagradni konkurs, kao i tri najbolja predloga, deo je kampanje koju sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji povodom obeležavanja Dana Evrope u maju 2021. godine.

 

Evropa je ovde

Foto: Pixabay

Dan Evrope obeležava se svake godine 9. maja i slavi mir i jedinstvo u Evropi. Ovaj datum je godišnjica istorijske „Šumanove deklaracije“. Kako bi se obeležio Dan Evrope, institucije EU otvaraju vrata javnosti u Briselu i Strazburu početkom maja. Lokalne kancelarije EU širom Evrope i sveta organizuju razne aktivnosti i događaje za sve uzraste. Svake godine na hiljade ljudi učestvuje u posetama, debatama, koncertima i drugim događajima kako bi obeležili ovaj dan i promovisali ciljeve i vrednosti EU.

 

Na Konkursu mogu učestvovati samo timovi studenata osnovnih, master i doktorskih studija umetničkih akademija i fakulteta, odnosno fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti, i arhitektonskih fakulteta (državnih ili privatnih), pri čemu u okviru tima moraju biti najmanje dva studenta.

 

Umetnički konkurs ima za cilj da pruži podršku mladim i talentovanim umetnicima, da promoviše njihov autorski rad i evropske vrednosti. Tri predloga koja će stručni žiri odabrati biće izložena u javnom prostoru u Beogradu, Nišu i Novom Sadu na Dan Evrope, počevši od 8. ili 9. maja 2021. godine do kraja maja 2021, u okviru manifestacije obeležavanja Dana Evrope u Srbiji koju organizuje Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

 

Osnovni kriterijum za odabir umetničke instalacije je odgovor na temu „Evropa je ovde 2021“ – pod ovim sloganom promovišemo vrednosti EU, a to su: ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, ravnopravnost, poštovanje vladavine prava i ljudskih prava, solidarnost;

 

Predlog umetničke instalacije treba da bude angažovan umetnički rad ili umetničko delo, 3D interaktivna instalacija u prostoru, koja komunicira temu konkursa „Evropa je ovde 2021“ putem sledećih medija: multimedija, skulptura, ready-made objekata i slično. Tri pobednička rada moraju takođe biti jasno vidljiva i uočljiva sa daljine, te da kroz upotrebu tog prostora i narativa ne samo komunicira sa publikom već i da aktivno uključuje publiku u simboličko značenje instalacije već možda i u kreiranju novih dodatnih elemenata instalacije.

 

Svaki od tri dobitnika dobiće 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za izradu umetničke instalacije, njeno izlaganje u određenom javnom prostoru u jednom od tri gorenavedena grada, pokrivanje logističkih troškova (postavljanje umetničkog objekta), putnih troškova autora i troškova autorskih honorara.

 

Detaljna pravila ovog konkursa mogu se videti ovde.  Molimo vas da pročitate detaljna pravila konkursa!

 

Predlozi se dostavljaju isključivo elektronskim putem na email adresu: daliborka.nikolic@euinfo.rs.

 

Za dalje informacije o konkursu kontaktirajte sa nama putem sledeće email adrese: daliborka.nikolic@euinfo.rs.

 

Rok za prijavu je 12. mart 2021. godine (23:59h).

 

Za više informacija o EU u Srbji, procesu evrointegracija i pomoći EU možete pronaći na veb stranicama www.europa.rs i www.euzatebe.rs.

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Nagrada grada Beograda za 2020. godinu - Despot Stefan Lazarević
11.06.2021.
8 min

Nagrada grada Beograda za 2020. godinu - Despot Stefan Lazarević

Takmičenja
Draw Y-Our Future: EMERGENCY and Desall's contest
14.12.2023.
2 min

Draw Y-Our Future: EMERGENCY and Desall's contest

Takmičenja
Konkurs za najbolju reportažu ili video o turizmu u Srbiji
29.06.2021.
1 min

Konkurs za najbolju reportažu ili video o turizmu u Srbiji

Takmičenja