Takmičenja

Vikipedija: Takmičenje u pisanju članaka/Građevine sveta

11.06.2021.
5 min

Vikimedija Srbije ovog novembra priređuje takmičenje na Vikipediji na srpskom jeziku u okviru kog ćete imati priliku da pišete o građevinama na svetu.

 

Vikipedija: Takmičenje u pisanju članakaFoto: Pixabay 

Takmičenje traje od 1. do 30. novembra 2020, a učesnici će osim o veličanstvenim zdanjima, moći da pišu i o mostovima, spomenicima, tvrđavama i svim objektima koji su sastavni deo istorije i kulture.

 

Takmičari neće biti ograničeni na teritoriju Srbije, već će moći da uvećavaju sadržaj o ovakvim građevinama iz celog sveta.

 

Članci mogu da se pišu isključivo za vreme trajanja takmičenja. Nakon završetka, članovi žirija će u roku od 10 do 15 dana da pregledaju i da ocene članke.

 

Vikimedija Srbije je obezbedila nagrade za prva tri mesta, a pored toga dodeliće i knjige kao posebne nagrade. Svi učesnici dobiće posebnu spomenicu za doprinos takmičenju.

 

Molimo sve takmičare da pre početka takmičenja pažljivo pročitaju pravila i smernice.

 

Pravila i smernice

 • Svi registrovani korisnici mogu da učestvuju u takmičenju.
 • Učesnici se za takmičenje mogu prijaviti unošenjem potpisa na ovoj stranici.
 • Prijave su otvorene sve do završetka takmičenja.
 • Takmičari imaju slobodu u izboru tema članaka o kojima će pisati.
 • Svi članci treba da budu napisani u skladu sa politikama i smernicama Vikipedije, što između ostalog podrazumeva korišćenje enciklopedijskog stila pisanja i navođenje izvora.
 • Tokom trajanja takmičenja ili nakon završetka istog, takmičari navode imena članaka koje su izradili u evidenciji.
 • U evidenciji, takmičar treba da naglasi da je završio izradu pojedinačnog članka (npr. urađeno, završeno) kako bi članovi žirija mogli da daju ocene. Takođe, poželjno je obeležiti da li je u pitanju nov ili dopunjen članak.
 • Članovi žirija koji daju ocene i donose odluku o pobednicima su Miljan Simonović, Aca i 11sasapus11.
 • Članovi žirija pregledaće sve članke i bodovati svaki ponaosob bodovima od 0 do 5, a zatim će ocenu pomnožiti sa brojem bajtova novog ili dopunjenog članka. Članci za koje se utvrdi da nisu tema takmičenja biće izuzeti iz ocenjivanja. Pravo na nagradu dobijaju prva tri korisnika s najviše bodova, a dodeliće se i posebne nagrade u vidu knjiga.
 • Kod svih novonapisanih i značajno proširenih članaka na stranici za razgovor potrebno je uneti šablon {{Takmičenje Građevine sveta}}.
 • Broj članaka nije ograničen. Članci se ne šalju Vikimediji Srbije, već se neposredno objavljuju na Vikipediju.

 

Šta nije dozvoljeno?

 • Budući da je ovo takmičenje u pisanju novih i dopunjavanju postojećih članaka, neće biti priznati članci prebačeni sa hrvatske, bošnjačke ili srpskohrvatske Vikipedije ili napisani botovima.
 • Dozvoljeno je pisanje i dopuna članaka isključivo od 1. do 30. novembra. Članci koji su napisani van tog perioda neće biti priznati.
 • Tamičenje se odnosi na pisanje i dopunu članaka, pa šabloni i spiskovi neće biti priznati.

 

Za sva dodatna pitanja u vezi s izborom teme, referencama i sl., slobodno pišite na imejl-adresu Vikimedije Srbije kancelarija@vikimedija.org.

 

Važna napomena: S obzirom na to da se korisnički doprinos u bajtovima razlikuje u zavisnosti od toga da li je članak pisan ćirilicom ili latinicom, žiri će tokom pregledanja uzeti ovu činjenicu u obzir. Kod onih članaka koji su pisani latiničkim pismom, u rezultatima će biti prikazani doprinosi u bajtovima kao da su članci pisani ćirilicom.

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Konkurs za nagradu "Rade Jovanović" - za najbolju knjigu aforizama
11.06.2021.
2 min

Konkurs za nagradu "Rade Jovanović" - za najbolju knjigu aforizama

Takmičenja
Dvanaesti književni konkurs „Vukašin Conić”
17.06.2021.
2 min

Dvanaesti književni konkurs „Vukašin Conić”

Takmičenja
Konkurs „Šumadijskih metafora“ za 2021. godinu
11.06.2021.
1 min

Konkurs „Šumadijskih metafora“ za 2021. godinu

Takmičenja