Takmičenja

Young Balkan Designers 2022: Life Hacks for Health and Wellbeing

16.12.2021.
4 min

Organizacija Mikser sa ponosom najavljuje novo izdanje regionalnog konkursa Young Balkan Designers 2022 i poziva mlade dizajnere regiona i druge kreativce do 35 godina starosti, da od 8. decembra 2021, do 1. februara 2022. (produžen rok) prijave svoja rešenja kao odgovor na ovogodišinju temu “Life Hacks”. 

Regionalni konkurs za mlade balkanske dizajnere: “Young Balkan Designers 2022: Life Hacks for Health and Wellbeing”

Poziv važi za pojedince i timove iz sledećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Svaki učesnik može da prijavi više projekata popunjavanjem nove elektronske prijave.

Konkursom se traga za domišljatim i duhovitim dizajnerskim rešenjima, projektima, predmetima, konceptima, uslugama, scenarijima i izumima koji doprinose zdravom i održivom načinu života i blagostanju korisnika, i pokreću razgovor o alternativnim “dizajnerskim prečicama” (hakovima) ka kvalitetnijem svakodnevnom životu: kod kuće, u školi ili na poslu, u javnosti, u našim intimnim i zajedničkim prostorima, urbanim i ruralnim sredinama, u našem fizičkom i digitalnom okruženju.

Ohrabrujemo mlade stvaraoce da razmišjaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put ka samoodrživim, jednostavnim i pristupačnim personalizovanim rešenjima koja pospešuju inkluzivnost i jednakost pružanjem izbora i fleksibilnosti za potrebe različitih korisnika i inspirišu članove porodica, timova i  zajednica da razviju i održe zdrav životni stil, udružuju se i međusobno pomažu. 

Dizajneri mogu dostaviti inovativna rešenja za nameštaj, osvetljenje, elemente enterijera, predmete za svakodnevnu upotrebu, inovacije urbanog baštovanstva, didaktičke igračke i alate, aksesoare, kancelarijski materijal, školsku opremu, kućni pribor, tekstil, zaštitnu opremu, modnu odeću, inovativne i ekološke materijale i postupke; urbane servise, dizajnerske usluge; digitalna rešenja za unapređivanje svakodnevnog života; inovativni dizajn i scenarije proizvodnje koji nude ekonomski i socijalno održiva rešenja za lokalne probleme, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama. 

Predloženi projekti ne bi trebalo nužno da imaju ambiciju da „ostave trag“, već da pokušaju da redukuju karbonski otisak, uključe promišljanja o principima kružne ekonomije, primeme lokalne veštine i resurse, i uključe lokalne aktere u rešavanje problema i proizvodnju, stvarajući pozitivan ekološki, ekonomski, kulturni i društveni uticaj.

Internacionalni žiri koji će ocenjivati inovativnost i primenjivost dizajnerskih rešenja pristiglih na konkurs čine: Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najrelevantnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije,  alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD, Vasso Asfi Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji, Jovana Zhang Bogdanovic, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu u Kini koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom, Denis Leo Hegic, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now.  

Izabrane pobednike takmičenja Young Balkan Designers 2022 očekuje nagrada u vidu učešća na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na  najistaknutijem svetskom dizajnerskom događaju - Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022, koji se posle dve godine odlaganja zbog pandemije održava od 5 do 10. aprila 2022. Posle svetske premijere nagrađeni radovi biće predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom oktobra 2022., na Mikser festivalu, jednom od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.                  

Konkurs: ybd.mikser.rs

Formular za prijave: ybd.mikser.rs/form

Kontakt: ybd@mikser.rs

Kopiraj link