Takmičenja

Književni konkurs za kratku pripovetku sa temom: "Gužva u saobraćaju"

11.06.2021.
4 min

Uredništvo književnog časopisa „Književne vertikale“i biblioteke „Vertikale“ Udruženja nezavisnih pisaca Srbije i Hrvatsko književno društvo, Ogranak Zadar, pozivaju sve književne stvaraoce iz regiona koji pišu na zajedničkom jeziku da pošalju svoje prozne književne radove posvećene gužvi u saobraćaju.

 

Književni konkurs: Gužva u Saobraćaju

Foto: Pixabay

Učinilo nam se da bi bilo interesantno da saobraćajna gužva bude tema za prvi konkurs ove vrste.

 

Gužva u autobusu, tramvaju ili trolejbusu, gužva na autobuskoj stanici ili na stajalištu, gužva pred semaforom, gužva u špicu na kružnom toku, gužva na aerodromu luci, gužva na graničnom prelazu, gužva na pumpi, gužva na rampi, gužva u metrou, u vozu… jednom rečju – gužva u saobraćaju koju smo doživeli, o kojoj smo čuli, koju možemo zamisliti ili izmisliti…

 

Šta se sve može dogoditi tokom gužve u saobraćaju? Možemo li sve to nabrojati? Možemo li se prisetiti svega što nam se u takvoj situaciji dogodilo? Možemo li pretpostaviti šta nam se sve može u takvoj situaciji dogoditi, da doživimo ono što još nismo a znamo da je bilo situacija kada smo se nasmejali ali i iznervirali.

 

Možda se neko zaljubio? Hiljadu stvari nam se mogu dogoditi, lepe, ružne, šaljive, tužne, tragične… obične pa i neobične, i one nesvakidašnje ali i one koje doživljavamo svaki bogovetni dan. Sigurno bar jedna od svih tih dogodovština zavređuje da budu zabeležena i književno uobličena. Učinimo to, opišimo stvarni ili tek mogući događaj u kratkoj priči ograničenoj na 505 reči, ni jednu reč više ali ni manje, a naslov ne računamo u ovih 505 reči.

 

Zainteresovani književni stvaraoci iz regiona i rasejanja svoje neobjavljivane kratke priče veličine 505 reči napisane na zajedničkom jeziku južnoslovenskih naroda na azbučnom ili abecednom pismu (sa obaveznim dijakritičkim znacima: ć,č,dž,š,đ,ž u slučaju korišćenja abecednog pisma i sa razmakom iza tačke, odnosno zapete, i to ne više od jednog slovnog karaktera) mogu slati na imejl adresu: konkurs.505.sacrtom@gmail.com. Uz radove obavezno je u istom dokumentu dostaviti i kraću bio-bibliografiju sa kontaktima (do okvirnih 200 reči).

 

Radovi se šalju u word.doc ili word.docx zapisu, font Georgia, veličina slova 11.

 

Podvlačimo, same priče, ne računajući naslov, moraju imati tačno 505 reči, ni reč manje, ni reč više.

 

Pod neobjavljenom pričom smatra se ona priča koja nije u celosti objavljena u zbirkama, časopisima ili na književnim sajtovima u štampanoj ili elektronskoj formi.

 

Slanjem svojih radova, autor daje saglasnost da poslati rad odnosno radovi budu objavljeni u zbirci ili časopisu. Za objavljene radove organizatori konkursa/natječaja i izdavači ne obezbeđuju honorar niti obezbeđuju autorski primerak; te se autori istovremeno odriču autorskih prava u delu naknade za objavljivanje istih. S druge strane, prava izdavača na osnovu saglasnosti autora ističu objavljivanjem zbornika odnosno časopisa.

 

Rok za podnošenje priča na konkurs je 30. novembar 2020. godine.

 

Regionalni petočlani žiri, koji će imenovati oba udruženja, sačiniće širi izbor za radove što će ući u zajedničku tematsku zbirku do 31. decembra 2020. godine.

 

Uži izbor biće sačinjen do 15. januara 2021. godine a proglašenje rezultata obaviće se do 31. januara 2021. godine.

 

Autori tri najbolja književna rada biće na svečanoj promociji nagrađeni diplomom dok će ostali selektirani autori dobiti zahvalnice a uvršteni u uži izbor diplome.

 

Organizatori konkursa, priređivači i izdavači zbirke ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu.

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Konkurs za Vitalovu nagradu "Zlatni suncokret" - 2020
11.06.2021.
1 min

Konkurs za Vitalovu nagradu "Zlatni suncokret" - 2020

Takmičenja
Konkurs: ,,Sinđelićeve čegarske vatre"
15.03.2022.
2 min

Konkurs: ,,Sinđelićeve čegarske vatre"

Takmičenja
Konkurs za najbolji neobjavljeni roman za nagradu Zlatna sova
11.06.2021.
4 min

Konkurs za najbolji neobjavljeni roman za nagradu Zlatna sova

Takmičenja