Takmičenja

Otvoren konkurs za pokretače promena 2021.

14.10.2021.
4 min

Bilo da govorimo o razvoju lokalne zajednice, pristupu socijalnim uslugama, zagađenju životne sredine, nedostupnosti kulturnih sadržaja, problemi u društvu se ne mogu rešiti bez aktivnog učešća građana, organizacija i neformalnih grupa.

Foto: Pixabay

Ovo učešće odvija se na nekoliko nivoa i načina: ukazivanjem na probleme, njihove sistemske uzroke i posledice; okupljanjem i organizovanjem zajednice koja je zainteresovana da se određeni problem reši; pokretanjem kampanja čiji je cilj informisanje i uključivanje što većeg broja građana; iniciranjem diskusija o mogućim rešenjima problema; i - na kraju - vršenjem uticaja na institucije da pronađu rešenje koje je održivo i u javnom interesu.

U dve reči, ovaj proces naziva se javno zagovaranje i on omogućava organizovanim građanima da utiču na nosioce vlasti/ili donosioce odluka i tako unaprede život u svojoj zajednici i društvu.

Kako ove aktivnosti organizacija i građana često ostaju nepriznate i nevidljive, Beogradska otvorena škola treću godinu za redom organizuje Godišnju nagradu za Pokretače promena.

Ova nagrada slavi motivisane građane koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svih nas, pruža priznanje i prepoznavanje, kao i finansijsku i medijsku podršku najuspešnijim i najupornijim pojedincima, neformalnim grupama i organizacijama civilnog društva.

Želimo da zajedno sa vama nađemo i nagradimo istinske pokretače promena i pozivamo vas da nominujete inicijativu koja je po vama bila najznačajnija u prethodne dve godine!

Više informacija o prvoj generaciji Pokretača promena pronađite ovde, a o drugoj generaciji nagrađenih ovde

U kojim kategorijama tražimo Pokretače promena?

Saradnjom do promene

U ovoj kategoriji želimo da istaknemo primere uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva u ostvarivanju pozitivnih društvenih promena.

Prvi glas građana

Ova nagrada namenjena je organizaciji civilnog društva koja je svojom kampanjom uspela da dopre do velikog broja građana, inspiriše ih, motiviše i okupi u zajedničkoj borbi za promenu.

Pohod na aktivizam

Ova nagrada u fokusu ima neformalne grupe, pokrete i inicijative koje su okupile veliki broj građana i uspele da ostvare važne promene u zajednici.

Pokretač/ica promena

U okviru ove kategorije, želimo da istaknemo ljude koji su, boreći se za zajednički interes, hrabro iskoračili iz okvira uobičajenih očekivanja i dokazali kolika je snaga pojedinca.

Šta dobijaju Pokretači promena?

Pored medijske promocije i javnog priznanja, nagrađeni u svim kategorijama dobiće i robnu nagradu po sopstvenom izboru u vrednosti do 500 USD.

Kako se prijavljuju Pokretači promena?

Više o propozicijama i načinu prijave pročitajte na ovom linku.

Prijave se dostavljaju popunjavanjem onlajn formulara koji se nalazi na ovom linku najkasnije do 1. novembra 2021. godine do 15 časova

Za sve dodatne informacije budite slobodni da pošaljete upit na imejl: javnozagovaranje@bos.rs najkasnije do 25. oktobra do 15 časova.

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani - bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) realizuje u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija. Projekat traje od novembra 2018. do maja 2023. godine i izvodi se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Više o projektu možete pročitati ovde.

Kopiraj link