Predavanja

ŠŠŠ, ŠTO ŠKOLA? – O identitetima i interkulturnim pitanjima

09.10.2020.
6 min

Grupa 484 iz Srbije i Vaša prava iz Bosne i Hercegovine, u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, koji sprovode agencije Ujedinjenih nacija, organizuju program za studente i studentkinje „ŠŠŠ, ŠTO ŠKOLA? – O identitetima i interkulturnim pitanjima“.

 

O identitetima i interkulturnim pitanjima

 

Prvi korak u realizaciji programa biće škola, a nakon toga, učesnici i učesnice će imati zadatak da uz pomoć saradnika/ca Grupe 484 i Vaših prava osmisle i sprovedu obrazovni program namenjen srednjoškolcima, sa ciljem da se istraži kulturno i društveno nasleđe njihovih gradova. Program za srednjoškolce će se sprovoditi u odabranim gradovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini do kraja godine, u dogovoru sa učesnicima/ama seminara.

 

Škola za studente će se održati u Vrnjačkoj Banji, u hotelu „Zepter“ od 22. do 25. oktobra 2020. godine, uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite od virusa Covid-19.

 

Tražimo društveno i politički aktivne, motivisane, posvećene, uporne i prkosne studentkinje i studente društvenih nauka, humanistike, umetnosti i književnosti da sa njima preispitujemo političke i društvene procese, posebno u polju kulture i umetnosti, kojima se konstruišu dominantni grupni identiteti i narativi, a potiskuju sve alternativne identifikacije i borbe.

 

Ako se prepoznaješ u pomenutim epitetima, pridruži se!

 

Cilj i sadržaj škole

Naša želja je da u okviru Škole omogućimo studentima i studentkinjama da ojačaju sopstvene interkulturalne kompetencije, steknu uvid u modele interkulturnog učenja, a potom ih i primene kroz rad sa srednjoškolcima. Na Školi će učiti kako da istražuju istoriju svakodnevnog života lokalnih zajednica i otkrivaju kako se društveni i kulturni život razvijao zahvaljujući interakciji različitih zajednica, kao i pod uticajem stranaca i „pridošlica”.

 

U tom smislu, Škola će ih opremiti znanjem za istraživanje „marginalizovanog“ interkulturalnog nasleđa, koje je često slabo poznato i nedovoljno promovisano, a prenosi jasne poruke o saradnji i dobrosusedskim odnosima, promoviše ideje i vrednosti ljudskih i manjinskih prava, kulturne raznolikosti, rodne ravnopravnosti i otvorenosti prema strancima.

 

U fokusu će biti pitanja konstruisanja različitih identiteta, koncepti pripadanja zajednicama, kao i kompleksnost prelamanja višestrukih identiteta. Na našim prostorima interkulturalno obrazovanje najčešće se fokusira na različite etničke, nacionalne i religijske identitete, s obzirom na dramatične posledice ratova devedesetih godina. U razmatranju pitanja identiteta, mi želimo da odemo korak dalje i analiziramo razne vrste susreta „različitih“ koje izazivaju nelagodu, podozrivost ili strah; kao i načine na koji višeslojnost naših identiteta utiče na to kako komuniciramo i razumemo se sa „drugima“.

 

Zanima nas da sa učesnicima i učesnicama razmotrimo kako nas pripadnost određenim društvenim grupama ili zajednicama ograničava ili otvara za razumevanje pozicije „drugog“, saosećanje, solidarisanje, i aktivističko ili političko organizovanje. Takođe nas zanima da razgovaramo o načinima prevazilaženja nužnih ograničenja koja nam nameću pripadnosti određenim identitetima, kao i načinima da prepoznamo sopstvene privilegije i razumevamo položaj onih koji te privilegije nemaju.

 

Smatramo da interkulturalno obrazovanje obuhvata odnos prema „različitima“ od „nas“ po pitanju etničkog, rasnog, nacionalnog, rodnog, seksualnog, klasnog identiteta – bilo da im je taj identitet nametnut ili da se sa njime identifikuju; obuhvata odnos sa i prema različitim manjinama, onima koji se telesno ili mentalno razlikuju od „većine“, ali sa i prema onima koji su na bilo koji način deprivilegovani u odnosu na „nas“, čak iako možda nisu statistička manjina.

 

Program Škole sadržaće četiri glavne teme:

  1. glavni pojmovi unutar koncepta interkulturalizma;
  2. svakodnevni život zajednica i (inter)kulturno nasleđe;
  3. metodologija rada sa mladima na promociji interkulturalnog dijaloga kroz književnost, strip, istraživanja društvenog života, mini akcije;
  4. umetnost kao posrednik: uloga društveno-angažovanih umetničkih inicijativa u podsticanju promena.

 

Predavači/ce na Školi će biti teoretičari i praktičari društvenih nauka i humanistike, umetnici/e i mislioci/misliteljke, ljudi koji vam mogu predstaviti najrazličitije vrste iskustava i razumevanja tih iskustava, bilo da govorimo o političkim procesima koje kreiraju beli srednjeklasni muškarci u sterilnim kancelarijama na Zapadu ili političkim pobunama nastalim „odozdo“, na primer, iz iskustva žena migrantkinja sa Bliskog istoka.

 

Način prijave

Za prijavu je potrebno poslati CV na maksimalno dve strane i motivaciono pismo od 300 do 500 reči na na tamara.cvetkovic@grupa484.org.rs do nedelje, 11. oktobra 2020. u ponoć. Odabrani kandidati i kandidatkinje biće obavešteni o učešću najkasnije do srede, 14. oktobra 2020.

Odabrani kandidati i kandidatkinje se potvrdom učešća obavezuju da će učestvovati u kompletnom programu – dakle, na Školi i u osmišljavanju i sprovođenju programa za srednjoškolce.

 

U okviru programa nije dozvoljen bilo koji oblik diskriminatornog i nasilničkog ponašanja ili govora mržnje (uključujući rasizam, nacionalizam, ksenofobiju, mizoginiju, homofobiju, transfobiju, itd.) i svaki pokušaj će biti sankcionisan isključenjem iz programa. To je podrazumevani minimum konsenzusa unutar grupe.

 

Za eventualna pitanja možete se obratiti Tamari Cvetković na na tamara.cvetkovic@grupa484.org.rs .

Više o obrazovnom programu Grupe 484 možete pročitati na: grupa484.org.rs/programi/mi-i-oni-drugi/ Grupu 484 možete zapratiti na Facebook-u @484Grupa i Instagram-u @grupa484

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

InfostudHub webinar: Ask Me Anything: na temu ljudskih resursa sa Brankom Vukovcem
30.06.2020.
2 min

InfostudHub webinar: Ask Me Anything: na temu ljudskih resursa sa Brankom Vukovcem

Predavanja
Meetup: Kako da koristite AI tehnologiju da poboljšate svoj SEO?
29.05.2023.
2 min

Meetup: Kako da koristite AI tehnologiju da poboljšate svoj SEO?

Predavanja
Predavanje u SKC-u: „Mašine nalik nama“
16.05.2022.
2 min

Predavanje u SKC-u: „Mašine nalik nama“

Predavanja