Projekti

Mobilnost istraživača - Western Balkans Mobility Scheme

21.05.2024.
3 min

Western Balkans Mobility Scheme predstavlja deo pilot-programa POLICY ANSWERS – R&I POLICY making, implementation and support in the Western Balkan i ima za cilj podržavanje mobilnosti mladih istraživača.

Mobilnost istraživača - Western Balkans Mobility Scheme

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Western Balkans Mobility Scheme je namenjena mladim istraživačima iz zemalja Zapadnog Balkana, koji su tek započeli svoju karijeru i zainteresovani su da koriste istraživačku infrastrukturu u drugoj zemlji Zapadnog Balkana za kraće istraživanje.

Cilj ovog programa je unapređenje regionalne saradnje i održiva podrška mobilnosti istraživača, kao i opremanje Zapadnog Balkana potrebnim alatima i znanjem za rešavanje zajedničkih izazova, kao što su klimatske promene i digitalna transformacija. Istovremeno, podstiču se nove generacije inovatora koji mogu oblikovati budućnost regiona. Mladi istraživači će uspostaviti nove kontakte i mreže kako bi ojačali saradnju između matičnih zemalja i na taj način podržati izvrsnost istraživanja na Zapadnom Balkanu. Dodatno, saradnje generisane u okviru ove šeme mobilnosti istraživača podržaće i promovisati otvoreni pristup upotrebi ogromne istraživačke infrastrukture širom Zapadnog Balkana.

Projekat unutar ovog Programa mora ispuniti sledeće kriterijume:

  1. projekat mora obuhvatiti kratkoročnu mobilnost unutar Zapadnog Balkana i
  2. upotrebu specijalizovane opreme, odnosno istraživačke infrastrukture u drugoj ekonomiji Zapadnog Balkana kako bi
  3. se vršilo istraživanje.

Samo projekti mobilnosti u oblasti istraživanja mogu biti finansirani.

Mobilnost podrazumeva fizički boravak istraživača, kao primaoca finansijske podrške, u drugoj zemlji Zapadnog Balkana, koja pruža pristup istraživačkoj infrastrukturi.  Period mobilnosti može trajati od dve nedelje do dva meseca. Ukupno trajanje projekta mora biti između dve nedelje i šest meseci, što daje dovoljno vremena za korišćenje rezultata mobilnosti. Tokom projekta, nekoliko poseta istoj istraživačkoj ustanovi je dozvoljeno, ali ne i posete drugoj istraživačkoj ustanovi u istoj ili drugoj zemlji Zapadnog Balkana.

U ovu svrhu izdvojen je ukupan budžet od 100.000 evra, a svaki pobednički projekat dobija do 5.000 evra za pokrivanje boravka i troškova svojih istraživača.

Sve dodatne informacije i pojašnjenja možete pročitati u detaljnom raspisu poziva.

Rok za dostavljanje prijava je 31. maj 2024. godine.

Detaljnije informacije o projektu POLICY ANSWERS – R&I POLICY making, implementation and support in the Western Balkan možete pogledati ovde.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Zajedno za pobedu: Dani Sporta spajaju srca i sport
15.05.2024.
3 min

Zajedno za pobedu: Dani Sporta spajaju srca i sport

Projekti
RISE konkurs za mlade sa dobrim idejama za društvo produžen do 6. novembra!
01.11.2022.
4 min

RISE konkurs za mlade sa dobrim idejama za društvo produžen do 6. novembra!

Projekti
Konkurs za realizaciju i finansiranje volonterskih projekata Vikimedije Srbije 2024.
07.09.2023.
1 min

Konkurs za realizaciju i finansiranje volonterskih projekata Vikimedije Srbije 2024.

Projekti