Projekti

Vikimedija Srbije otvara poziv za dodelu mikrograntova

25.01.2024.
3 min

Vikimedija Srbije i ove godine raspisuje konkurs za dodelu sredstava u cilju realizacije projekata iz oblasti slobodnog znanja i kulture. Konkurs je posvećen projektima manjeg obima za koje postoji mogućnost rasta u dugoročne i održive projekte. Prijave su otvorene do 22. februara 2024. godine.

Vikimedija Srbije otvara poziv za dodelu mikrograntova

Kroz novi ciklus mikrograntova, pozivamo vas da nam predstavite svoje ideje o stvaranju i širenju slobodnog sadržaja. Prijave mogu podneti pojedinci, institucije, nevladine organizacije, organizacije koje se bave neformalnim obrazovanjem ili one koje dele zajedničke ciljeve sa Vikimedijom Srbije. Imajte u vidu da je reč o projektima manjeg obima, te da je gornja granica traženih sredstava 500 evra po projektu.

Ukoliko dosada niste pisali članke na Vikipediji, to nije ograničavajući faktor, jer obuku možete dobiti potpuno besplatno i kroz saradnju sa nama ostvariti planirane ciljeve. U slučaju da niste ranije pisali projekte i niste sigurni kako se to radi, u toku trajanja konkursa možete se konsultovati sa predstavnicima Vikimedije Srbije u cilju dobijanja informacija potrebnih za kreiranje što kvalitetnijih projekata.

Pri pisanju predloga projekta imajte u vidu da je najvažnije da se ciljevi projekta poklapaju sa ciljevima i strategijom Vikimedije Srbije, odnosno da vaše aktivnosti podrazumevaju obogaćivanje nekih od Vikimedijinih projekata slobodnog znanja, poput Vikipedije, Vikiknjiga, Vikirečnika, Vikizvornika, Vikivesti, Vikicitata.

Kako da se prijavim?

  • Obrazac za predloge projekata možete preuzeti na ovom linku i popunjenog ga poslati na grants@vikimedija.org. Ukoliko vam je potrebna konsultacija prilikom popunjavanja obrasca, pišite nam. Obrazac se ne popunjava onlajn već se preuzima i popunjen šalje na navedenu mejl adresu.
  • Ciljevi projekta moraju biti u vezi sa slobodnim znanjem i rezultati moraju biti objavljeni pod slobodnom licencom.
  • Predloge nam dostavite najkasnije do 22.02.2024. godine u ponoć.
  • Svi podnosioci projekata će do 8. marta biti obavešteni o ishodu.

Napomena: Imajući u vidu da je Vikimedija Srbije volonterska organizacija i da na projektima rade dobrovoljci koji ne dobijaju novčanu naknadu, kroz konkurs za dodelu mikrograntova se ne praktikuje isplata honorara. Dozvoljeni i nedozvoljeni troškovi navedeni su u okviru formulara.

Verujemo da ćete biti kreativni i puni ideja za nove viki poduhvate. Unapred se radujemo vašim predlozima.

Za više detalja posetite sajt Vikimedije Srbije.

Kopiraj link