Takmičenja

FIRST LEGO League u Srbiji!

04.04.2022.
3 min

Udruženje „Prava priča“, u saradnji sa Serbian Tech i slovenačkom organizacijom Zavod Super Glavce, drugu godinu za redom organizuje FIRST® LEGO® League takmičenje i program za decu i mlade. Takmičenje će se održati 17. aprila u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Učestvovaće ukupno šesnaest ekipa iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Pobedničke ekipe sa takmičenja u Srbiji idu u Sloveniju na regionalno takmičenje. Cilj takmičenja je da učesnici stiču iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike i time grade bolju budućnost. 

FIRST LEGO League u Srbiji!

FIRST® LEGO® League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje, upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova. Program se održava u preko 100 država, a Srbija je jedna o njih. Na globalnom nivou, za program je prijavljeno preko 35 000 timova. Kroz rad na pripremama razvija se kreativnost, timski duh, saradnja kod mladih i podstiče i osamostaljivanje za buduće akcije. FIRST LEGO League program pomaže mladim ljudima da postanu glavni oslonac inovacija u društvu, i omogućuje im da ostvare svoje profesionalne potencijale prvenstveno u okvirima nauke i tehnologije.

Učenici osnovnih, srednjih škola i školica programiranja, kroz čeitiri takmičarska dela - Osnovne vrednosti, Robot dizajn, Robot igra i Inovativni projekat, učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, konstruisanja i programiranja robota koji prelazi određene misije i prezentovanja rezultata pred sudijama. Osnovne vrednosti - istraživanje, inovacija, uticaj, inkluzija, timski rad i zabava su temelj programa i upravo one razlikuju FIRST  LEGO League od ostalih programa te vrste. Ovogodišnja tema projekta je „Cargo Connect“ i usmerena je na današnje globalne izazove vezane za budućnost održivosti transporta.

Brend Tesla prepoznao je značaj i vrednosti programa i organizatora i pružio podršku ovogodišnjoj organizaciji takmičenja.

Udruženje „Prava priča“ je neprofitno, nevladino udruženje osnovano sa ciljem podrške deci, mladima i zajednici u oblasti nauke, tehnologije, obrazovanja i humanitarne delatnosti.

SerbianTech je organizacija koja se bavi osnaživanjem tehnološkog ekosistema. Aktivnosti i inicijative organizacije su zasnovane na tri stuba - tehnološko obrazovanje i edukacije, poslovno umrežavanje i promocija tehnološkog ekosistema. 

Zavod Super Glavce je PDP/operativni partner i oficijalni vlastnik licence FIRST LEGO League (Discover, Explore i Challenge) za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Aktuelnosti vezane za FIRST LEGO League program  možete pratiti na zvaničnom sajtu, ali i putem Instagram profila i Facebook stranice.

Kopiraj link