Takmičenja

Konkurs za esej: O meni se radi! Zašto sam (a)političan/na?

21.02.2024.
3 min

Da li ste se ikada zapitali kako okruženje u kojem živimo i vrednosti koje negujemo utiču na naše životne izbore? Da li su te vrednosti iste za tebe i mene? One su nesumnjivo oblikovane našim polom, godinama, obrazovnim aspiracijama i ambicijama. Mladi između 18-26 godina nisu homogena grupa, čine predstavljaju različita uverenja i motivacije, što odražava raznolikost čitavog društva. Svi imamo svoje želje, nadanja, strahove i razloge koji oblikuju odluke koje donosimo.

Konkurs za esej: O meni se radi! Zašto sam (a)političan/na?

Od trenutka kada se probudimo, do vremena kada krenemo na počinak, naš dan se sastoji od niza izbora – od toga šta obući, i obaveza nam predstoje tokom dana, pa do onih ključnih odluka koje mogu odrediti naš životni put: izbor škole ili fakulteta, posla, životnog partnera ili političke stranke za koju ćemo glasati na izborima.

Prema “Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji“, Krovne organizacije mladih Srbije za 2022. godinu, 42,2 % mladih u Srbiji nije izašlo na izbore 2022. Od tog procenta 21,7% njih ne veruje da izbori mogu bilo šta da promene, 21,7% smatra da su svi političari isti, a njih 20,1% da trenutno nemaju za koga da glasaju. Čak 80% mladih smatra da ne može da utiče na političke odluke koje se donose u Srbiji.

U kontekstu različitih protesta, uvođenja mature posle završene srednje škole, povećanja školarine, (ne)mogućnosti dobijanja smeštaja u studentskim domovima, nasilja u školama, gotovo svakodnevno se pojavljuju nove teme koje dodatno dele već podeljeno društvo.

Gde smo mi, mladi ljudi, u svemu ovome? Koliko smo angažovani, a koliko apolitični? Kako se informišemo i doživljavamo svet oko sebe? Zbog kojih vrednosti odlučujemo da budemo aktivni članovi društva ili da pasivno posmatramo svoje živote, dozvoljavajući da umesto nas odluke donose oni koji o našim životima i stremljenjima ne znaju puno?

Ako razmišljaš o ovim pitanjima i želiš da podeliš svoj pogled na politiku i društvo, ovo je pravi Konkurs za tebe!

Fondacija Konrad Adenauer u Beogradu i Institut za javnu politiku raspisuju: Konkurs za esej “O meni se radi! Zašto sam (a)političan/na?”

Uslovi konkursa:

  • Konkurs je namenjen mladima između 18 i 26 godina koji su državljani Republike Srbije.
  • Učesnici treba da napišu eseje dužine do 2500 reči, i pošalju ih u elektronskom formatu (PDF ili Word) ili na adresu Fondacije Konrad Adenauer.
  • Radovi moraju biti potpisani šifrom. Rešenje šifre treba poslati u odvojenom elektronskom ili pisanom dokumentu, u kome će se pored imena i prezimena navesti i potpuni kontakt podaci.
  • Svaki učesnik može dostaviti samo jedan esej.
  • Eseji će biti provereni kako bi se utvrdilo da li je u pisanju korišćena pomoć sistema ChatGPT.

Eseje možete poslati na mail adresu: Office.Belgrade@kas.de sa naznakom "Konkurs za esej" ili poštom na adresu: Fondacija Konrad Adenauer, Makedonska 2, 11 000 Beograd. Konkurs je otvoren do 15. marta 2024. godine.

Rezultati Konkursa biće objavljeni najkasnije do 15. aprila 2024. godine.

Tri najbolja eseja biće nagrađena diplomom i novčanom nagradom od 500 EUR (u neto dinarskoj protivvrednosti). Eseji koji su nagrađeni i drugi odabrani, ali nenagrađeni eseji, će biti objavljeni u zasebnoj publikaciji Fondacije Konrad Adenauer i Instituta za javnu politiku.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Hidesins Luxury Display Design
19.04.2022.
1 min

Hidesins Luxury Display Design

Takmičenja
16. Međunarodni književni konkurs Zlatnog pera
03.08.2023.
1 min

16. Međunarodni književni konkurs Zlatnog pera

Takmičenja
Raspisan konkurs za izbor najboljih studentskih radova o EU
20.08.2021.
2 min

Raspisan konkurs za izbor najboljih studentskih radova o EU

Takmičenja