Volontiranje

Eko ambasadori: pridružite se timu!

31.10.2022.
5 min

Dragi Prijatelju zdravije i čistije životne sredine,

Tražimo inovatore u zaštiti životne sredine u Srbiji. Ako želite da budete EKO ambasador u Srbiji kao ja, na pravom ste mestu!

Eko ambasadori: pridružite se timu!

Obratite pažnju: saznaćete ko može da se prijavi, šta je potrebno da se bude deo mreže, koje su pogodnosti i ko organizuje ovaj projekat.

Ukratko

Otpad je ogroman problem i važnost razdvajanja otpada je nešto što više ne možemo ignorisati. Što manje otpada stvaramo, manje ćemo zagađivati životnu sredinu. Projekat „Srbija u budućnost“ predstavlja promovisanje ekologije u Srbiji. Kao Eko ambasador, možete biti deo mreže čiji cilj je širenje ekoloških poruka, a posebno poruka kampanje koja komunicira uvođenje novog sistema razdvajanja kućnog otpada u Srbiji. Volonteri će takođe moći da izveštavaju o lokalnim problemima ili najboljim praksama i informacijama sa terena. Kako bi se podržala ova informativna kampanja, od ključnog značaja je da se angažuju svi građani. Ovaj proces će biti olakšan ako neki pametni „pioniri“ poput vas angažuju druge saradnike kroz međusobnu komunikaciju.

Ko može da se prijavi

Da bi se prijavili za pridruživanje programu Eko ambasador, kandidati moraju:

 1. Da imaju najmanje 18 godina ili da imaju roditeljsko ovlašćenje za maloletna lica;
 2. Da tečno govore srpski. Engleski jezik je prednost;
 3. Da budu spremni da rade kao volonteri za zeleniju Srbiju;
 4. Svako prethodno iskustvo u vezi sa pitanjima životne sredine je prednost;
 5. Da budu voljni da rade u timu sa drugim volonterima: od volontera se očekuje da budu proaktivni, angažovani i puni entuzijazma, kako pojedinačno, tako i u grupi;
 6. Da budu voljni da saznaju više o statusu Srbije u vezi sa reciklažom i imaju znanje o ovoj temi;
 7. Da prisustvuju sastancima (onlajn ili uživo) najmanje jednom mesečno;
 8. Da budu otvoreni da saznaju više o ulozi Evropske unije u vezi sa životnom sredinom.

Kako se uključiti

 1. Proverite da li ispunjavate kriterijume za izbor;
 2. Pošaljite svoju prijavu putem onlajn obrasca ili nas kontaktirajte na ekoambasador@odvajamo.rs. Kandidati treba da popune onlajn formular za prijavu. Od vas će se tražiti da podržavate vrednosti EKO ambasadora, opišete svoje planirane aktivnosti kao prijatelj životne sredine ili Eko ambasador i saglasite se da delite informacije o sebi;
 3. Primićete povratne informacije od Eko Ambasadors tima u roku od 3 nedelje od prijavljivanja. Ambasadori će biti izabrani kroz objektivan, transparentan proces zasnovan na sposobnostima i motivaciji kandidata;
 4. Ako budete izabrani za volontera, dobićete imejlom potvrdu od Pomilio Blumm da ispunjavate uslove, pridružićete se pokretu i upoznati druge volontere preko WhatsApp-a i drugih platformi društvenih medija;
 5. Uključite se!

Akcije

Volonter može:

 • Organizovati ili jednostavno učestvovati u događajima u jednoj od 17opština* sa ciljem informisanja građana o novim procedurama za odvajanje otpada u svojim domaćinstvima i ekološkim temama uopšte;
 • Posetiti škole ili druge zajednice radi promovisanja kampanje ili voditi prezentacije na ovu temu;
 • Voditi, učestvovati ili organizovati konkurse i takmičenja u vezi sa ovom temom;
 • Biti domaćin na događajima, debatama, dešavanjima o životnoj sredini;
 • Davati intervjue za medije ili se pojavljivati u namenskim video snimcima;
 • Deliti informacije, priče, digitalne materijale na svom profilu na društvenim mrežama;
 • Biti gost na događajima, ceremonijama, dešavanjima itd.

Izabrani volonteri će se zvati „Prijatelji životne sredine“, dok će najaktivniji volonteri predvoditi tim kao „Eko ambasadori“.

EU za životnu sredinu u Srbiji

EU i Švedska sprovode projekat podrške Srbiji za razdvajanje reciklabilnog materijala od čvrstog komunalnog otpada u 4 regiona: Duboko, Pirot, Srem-Mačva i Pančevo.

Projekat „EU za reciklažu u Srbiji“ obezbediće stručnost i ulaganje u opremu za lokalne vlasti za projektovanje i unapređenje sistema za separaciju različitog otpada.

Pogodnosti

Tokom ovog projekta, možete da budete inovator u praksama i politici zaštite životne sredine u Srbiji. Za svaki događaj biće obezbeđen izbor interesantnih artikala (majica, flaša za vodu, torba, itd.), koje će biti podeljene volonterima (svaki volonter dobiće jednu od ovih stvari) kako bi bili još spremniji za sledeći događaj!

Povezivaćete se sa svojim vršnjacima iz cele Srbije kroz aktivizam i razmenu iskustava, biti uključeni u inspirativne projekte razvijanjem sopstvenih talenata i svojih veština.

Otkrijte gde leži vaš istinski liderski potencijal i saznajte više o zaštiti životne sredine, EU i još mnogo toga!

Učešćem u ovom projektu Eko ambasador će:

 • Biti deo dinamičnog i posvećenog tima;
 • Steći vidljivost u svojoj zajednici;
 • Biti unapred informisan o novim politikama u vezi sa temom;
 • Imati svoj objavljen profil na veb stranici Eko ambasadora;
 • Dobiti sertifikat - potvrdu zahvalnosti od strane EU i članova Evropskog parlamenta za svoje učešće.

Pomilio Blumm

Pomilio Blumm je zadužen za implementaciju komunikacijske i diseminacione kampanje širenja projekta „Odvajanje različitog otpada u 4 regiona“, zajedno sa lokalnim partnerom New Moment.

* 17 opština: Sremska Mitrovica, Čačak, Pirot, Čajetina, Bajina Bašta, Dimitrovgrad, Bogatić, Babušnica, Ivanjica, Užice, Šabac, Kosjerić, Bela Palanka, Požega, Lučani, Šid, Pančevo.

Svi lični podaci koji budu dostavljeni kompaniji Pomilio Blumm biće obrađivani u skladu sa strogim zahtevima Uredbe o zaštiti podataka o ličnosti EU i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije.

Kopiraj link