Vesti

18. FIST festival: "NEKO KOGA (NE) ZNAM"

12.05.2023.
3 min

“U stalnom preispitivanju sebe na pitanje KO SAM JA? shvatamo da ne možemo da odvojimo svoju ličnost od svega onoga što nas okružuje i ima direktan uticaj na naše poimanje vlastitog identiteta. Kao mladi ljudi, delimo osećaj izgubljenosti, nepripadanja društvu i pritisak nužnosti da se definišemo. Podređeni strahu od sopstvenih odluka i reakcija okoline ne dozvoljavamo sebi da budemo ono što jesmo, te kreiramo lažne identitete ne bismo li se uklopili u opšteprihvaćeni narativ većine. Zbunjenost može da nas uplaši, ali je i dobra. Ona je idikator preispitivanja i introspekcije, uzrok traganju za sopstvenim JA.”

18. FIST festival:

Pod sloganom “NEKO KOGA (NE) ZNAM, Festival internacionalnog studentskog teatra - FIST u organizaciji studentkinja i studenata Fakulteta dramskih umetnosti, Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, tradicionalno će se održati po 18. put u periodu od 17. do 22. maja. Ovogdišnje izdanje festivala se, programski i problemski, bavi pitanjem identiteta - njegovim raznovrsnostima, spoljašnjim faktorima koji utiču na njegovo definisanje i formiranje, kao i upoznavanjem mladih sa biološkim i socijlanim aspektima sopstva, te stereotipima koji proizilaze iz istih.

Glavni - takmičarski - program festivala činiće 6 predstava najeminentnijih pozorišnih akademija širom sveta. Svoja studentska ostvarenja, imaće prilike da nam predstave mladi reditelji iz Italije, Poljske, Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Srbije. U okviru revijalnog dela glavnog programa festivala, publika će imati prilike da pogleda i predstavu FIST produkcije - ,,Zeke ili o skakačima”,  u režiji Tare Mitrović, koja u potpunosti predstavlja autorsko delo studentkinje Mile Jovanović.

Pored glavnog programa, tim ovogodišnjeg FIST festivala vam priprema i izuzetno uzbudljiv prateći program, kao i industry program namenjen studentima pozorišne produkcije, koji će se, takođe, kroz svoje formate i sadržaje baviti pitanjem identiteta. I ovo izdanje FIST festivala će produkciono biti realizovan u skladu sa potrebom zelene transformacije i prilagođavanja u polju kulture.

FIST18 biće otvoren predstavom ,,RAZNESENI”, makedonske rediteljke Tamare Stojanoske, koja govori o kolektivnom osećanju beznađa i nemoći malog čoveka, o borbi sa sopstvenim traumama i o tome kako one utiču na ljude u koje postajemo u budućnosti. Da li naše društvo ili sistem u kojem živimo oblikuje naš identitet, a da to ne shvatamo ili mi imamo kontrolu? Predstava će nakon ceremonije otvaranja biti izvedena na sceni ,,Mata Milošević” Fakulteta dramskih umetnosti, sa početkom od 20.00h.

Festival će biti održan na brojim lokacijama prestoničkih pozorišnih i alternativnih scena - Narodno pozorište, Pozorište na Terazijama, Bitef teatar, Studentski kulturni centar, Kulturni centar ,,Magacin”, Dom kulture ,,Studentski grad”.

18. FIST festival:

Sve informacije o festivalu možete pronaći na FIST mobilnoj aplikaciji dostupnoj na IOS platformama App store i Google play, prvoj studentskoj festivalskoj aplikaciji, kao i na zvanicnom vebsajtu festivala, Instagram , Facebook i Youtube platformama.

#fistidentity #nekokoganeznam #fist18

Kopiraj link

Slični tekstovi

Završena je prva SMOTRA - festival filmova studenata FDU
21.12.2022.
1 min

Završena je prva SMOTRA - festival filmova studenata FDU

Vesti
Otvorena izložba u okviru FIST festivala - “Neko koga (ne) znam”
12.05.2023.
1 min

Otvorena izložba u okviru FIST festivala - “Neko koga (ne) znam”

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti