Vesti

18 odabranih ideja u okviru programa “Superškole” prezentovale nagrađene škole iz Srbije

10.02.2022.
7 min

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RKSM/Regional Youth Cooperation Office-RYCO)-Lokalna kancelarija u Srbiji organizovala je javni događaj “Upoznajte Superškole Srbije” u Beogradu 8. februara 2022. u cilju promocije “Superškole” programa i prezentacije 18 odabranih ideja iz Srbije u okviru prvog otvorenog poziva na ovom programu.

18 odabranih ideja u okviru programa “Superškole”  prezentovale nagrađene škole iz Srbije

Događaju su prisustvovali g. Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, g. Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Srbije, Nj.E. g. Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nj.E. g. Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji i gđa Ivana Antonijević, direktorka RKSM lokalne kancelarije u Srbiji. 

Gospodin Ružić otvorio je događaj čestitkama odabranim srednjim školama za program “Superškole” i istakao da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od početka podržava ovaj program, te je i suštinski važno koliko Vlada Srbije daje značaja i podržava regionalnu saradnju. Gospodin Ružić se ovom prilikom zahvalio i Ambasadi Savezne Republike Nemačke i Evropskoj delegaciji bez kojih realizacija ovog projekta ne bi bila moguća. “Neposredna komunikacija će dovesti do pomirenja i razvoja regiona. Na mladima je budućnost i oni ne trebaju da se ograničavaju onim što se desilo u prošlosti, već da nađu zajednički imenitelj budućnosti. Potrebno je da se fokusiramo na ono što nas spaja”, dodao je gospodin Ružić i istakako značaj rada Regionalne kancelaije za saradnju mladih. Ministar Ružić je takođe i naglasio da će mladi menjati na bolje putem ovih iskustava starije, kako i narodne poslanike i političare i zaključio da ćemo od marta svedočiti zajdničkim aktivnostima kojima će region krenuti napred.

Gospodin Udovičić istakao je da Srbija od početka rada Regionalne kancelarije za saradnju mladih ima važnu ulogu u kreiranju regiona koji je po meri mladih mladima, gde će oni praviti mostove prijateljstva i time obezbediti perspektivnu budućnost. “Očekujemo mnogo od RKSM kao organizacije da motiviše mlade na međusektorsku saradnju i generacijsku saradnju kojom će nametnuti drugačiju poruku u regionu. Očekujemo da sticanjem znanja i veština mladi ponesu lidersku ulogu. Ministar Udovičić se takođe zahvalio Evropskoj uniji i Ambasadi Savezne Republike Nemačke na podršci, kao i školama na učešću na ovom programu koji će biti baza za bolju budućnost i regionalnu saradnju.

Njegova ekselencija gospodin Žiofre rekao je da je Evropska unija ponosna na to što podržava ovaj regionalni program koji će promovisati duh pomirenja i proces u kojem će učestvovati mladi koji su naša sadašnjost i budućnost i koji su takođe u fokusu politika EU. “EU u potpunosti podržava inicijative koje podstiču duh pomirenja i saradnje među mladima u regionu“. On je naglasio da  je 2022. godina Evropska godina za mlade i naveo brojne programe kojima se mladi osnažuju i podržavaju. Region Zapadnog Balkana će napredovati kroz zajedničo delovanje na promovisanju tolerancije, solidarnosti, mobilnosti i saradnje. „Dijalog i saradnja između škola stvoriće inspirativno okruženje i platformu za davanje glasa mladim ljudima da neguju demokratske prakse i doprineće izgradnji održivog i inkluzivnog razvoja“, istakao je Žiofre.

Njegova ekselencija gospodin Šib čestitao je svim školama čije su projektne ideje podržane i naglasio je da je RKSM tu da podrži pomirenje. On je istakao da je program “Superškole” refleksija težnji RKSM-a, i da saradnja mladih i podsticanje dijaloga mora da bude na dugoročnom nivou, kao i podrška ovim procesima. 

Gospođa Antonijević iskazala je zahvalnost ministarstvima na kontinuiranoj podršci RKSM, kao i EU Delegaciji i Ambasadi Savezne Republike Nemačke u Srbiji. “RKSM je do sada podržao 110 projekata i 25 000 mladih koji su učestovali na našim programima. Ipak, ono što nije vidljivo, a na šta smo ponosni, su promene koje se dešavaju kod mladih kada učestvuju na programima razmena, na kojima imaju prilike da menjaju svoje mišljenje. i naglasila da su ove razmene prilike za razvoj mladih iz škola koje su odabrane da učestvuju u programu.

Direktori/ke i nastavno osoblje koje će koordinirati i sprovoditi ove školske omladinske razmene predstavili su svoje ideje koje će biti dalje razvijane uz pomoć RKSM kao i svojih mentora i mentorki. Oni su takođe imali priliku da se međusobno upoznaju i umreže, razgovaraju o sledećim koracima u okviru procesa implementacije sa RKSM službenicima/ama, kao i o mogućnostima zajedničke saradnje škola u budućnosti, šta su njihove potrebe kako bi mogli da poboljšaju mobilnost mladih, interkulturalni dijalog i veštine nastavnog osoblja.

Razmene će se odvijati od marta do juna 2022.g, kada će svaka škola organizovati jednu posetu partnerskoj školi sa grupom do dvadeset učenika/ca. Razmene će trajati između šest i deset dana, dok će učenici/ce doći u pratnji jednog ili dva profesora/ke. Program školske razmene će dati priliku učenicima/ama i profesorima/kama da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim delovima našeg regiona.

Za vreme prvog otvorenog poziva programa “Superškole” pristiglo je 127 predloga razmena, dok je više od 412 škola sa Zapadnog Balkana koristilo onlajn platformu www.superschools.net za povezivanje sa drugim školama. 30 najboljih projekata ima za cilj podršku procesima izgradnje mira i pomirenja, kao i interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica. 

O programu Superškole

Superškole je program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Program traje 3 godine i deo je multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RKSM. Ukupan budžet projekta iznosi 5,5 miliona evra a, uspostavljanjem regionalnog programa školskih razmena, projekat doprinosi opštem cilju unapređenju veština i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu kroz poboljšanje obrazovnih sistema i unapređenje saradnje u regionu.

O RKSM

RKSM je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RKSM-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RKSM inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.

RKSM u središte svog rada stavlja mlade i veruje da bi oni trebalo da doprinose razvoju kulture mobilnosti, interkulturalnih razmena i pomirenja. Mladi bi takođe trebalo da aktivno učestvuju u demokratskom razvoju, društvenom i ekonomskom napretku i evropskim integracijama u sve otvorenijem regionu Zapadnog Balkana. Društva Zapadnog Balkana bi trebalo da pruže proaktivnu podršku razmeni mladih i angažovanju mladih širom regiona.

Kopiraj link