Vesti

19 studenata dobilo stipendije u Francuskoj: Završen seminar Francuskog instituta i Ambasade

13.07.2021.
2 min

U Francusku iz Srbije svake godine na studije ode gotovo 650 studenata. Kako kažu u Francuskom institutu, i ove godine uložni su veliki napori, uprkos pandemiji korone, da bude primljen maksimalan broj akademaca uživo ili da budu ponuđena hibridna rešenja u visokoobrazovnim ustanovama.

19 studenata dobilo stipendije u Francuskoj: Završen seminar Francuskog instituta i Ambasade

Foto: Pixabay

Takođe, većina srpskih studenata koji su već bili upisani mogla je da nastavi studije i privede kraju akademsku godinu. U tom kontekstu, Ambasada Francuske, Francuski institut u Srbiji i njegova kancelarija Kampus Frans, organizovali su pripremni seminar pred odlazak na studije za 12 stipendista (nivoa master 2 i komentorskih doktorata) i 15 studenata koji prvi put odlaze na univerzitete u ovu zemlju. Stipendisti su odabrani posle rigorozne selekcije, posredstvom komisije kojoj je predsedavao Francuski institut, dok 7 studenata nastavlja doktorske studije u Francuskoj na drugoj ili trećoj godini.

Ambasada Fracuske i Francuski institut u Srbiji objavljuju svake godine konkurs za dodelu stipendija Vlade ove zemlje za Master 2 i doktorate u komentorstvu. Konkurs je otvoren do marta. Stipendije su namenjene kandidatima koji imaju dobar nivo francuskog i/ili engleskog jezika, odličan akademski profil, a dodeljuju se za sve oblasti i studijske programe u Francuskoj. Samo na engleskom jeziku u ovom trenutku u Francuskoj ima više od 1.600 studijskih programa.

Nakon konkursa za 2021/2022. godinu, kako kažu u Francuskom institutu, 19 mladih iz Srbije otići će na studiranje u ovu zemlju, a stipendije pokrivaju troškove upisa, zdravstveno osiguranje i život tamo.

 

Izvor: Novosti

Kopiraj link