Vesti

Adecco pruža priliku mladima: Kako je biti direktor na mesec dana

02.08.2022.
5 min

„CEO for One Month”, program je koji svake godine organizuje kompanija Adecco, sa idejom da pobednik ovog specifičnog takmičenja dobije priliku da se kroz mesec dana, prateći generalnog direktora Jadransko-mađarskog klastera kompanije, iz prve ruke upozna sa obavezama i odgovornostima na ovoj poziciji, ali i pokaže svoj liderski potencijal.

Adecco pruža priliku mladima: Kako je biti direktor na mesec dana

Ovogodišnji pobednik, dvadesetdvogodišnji Marcel Hren, iz Slovenije, nedavno je posetio Infostud i podelio svoje utiske i iskustva o pomenutom programu.

Sjajna prilika za mlade između 18 i 24 godine

- Program selekcije je prilično obiman i uključuje prolazak kroz mnogo različitih koraka. Počinje prijavljivanjem na sajtu “CEO for One Month”, nakon kojeg slede različiti izazovi: od testiranja kvantitativnih veština i logičkog zaključivanja do pravljenja kratke video prezentacije. Sve se završava finalnom rundom u kojoj se devet najboljih pojedinaca (po tri iz Mađarske, Slovenije i Srbije) nadmeću jedni protiv drugih. - navodi Marcel.

On kaže da se na program mogu prijaviti kandidati između 18 i 24 godine, s tim da postoji mogućnost da oni budu i nešto stariji.

- Velika je verovatnoća i da će onaj koga Adecco odabere da bude u ulozi generalnog direktora na mesec dana, takođe dobiti ponudu od kompanije da u njoj nastavi da radi i nakon završetka prakse. Ako se izabrani kandidat i ne zaposli u Adeccu, program deluje kao odlična referenca i pruža sjajne kontakte za neke druge poslovne prilike - kaže ovaj Slovenac dodajući da je bilo slučajeva da su šanse da rade u timu Adecca dobijali i oni koji budu izabrani u prvih devet kandidata. Kao “izvršni direktor na mesec dana”, Marcel je, kaže, imao priliku da stekne kompletan uvid u to kako funkcioniše multinacionalna kompanija.

Program iznad očekivanja: uvidi iz CEO perspektive

Radni dani CEO1M su veoma raznoliki - u nekima imate sastanak u kancelariji po ceo dan, u nekima izađete i posetite neke od filijala Adecco-a i vidite sve stvari i aktivnosti koje tim tamo radi, takođe idete na razgovor sa menadžerima prodaje, na sastanke/ručkove klijenata, možete posetiti proizvodne pogone klijenata da vidite kako funkcionišu njihovi procese i mnoge druge stvari.

Naravno, tu su i određene odgovornosti povezane sa CEO ulogom od kojih zavisi da li ćete napredovati u sledeću fazu, a to je Globalni CEO1M. Ovaj program uključuje kreiranje Inovacionog projekta, debata, učešće u različitim događajima i još mnogo toga.

- Dok se ne postigne najviša pozicija u kompaniji, praktično je nemoguće dobiti pregled ovakvih operacija. Program daje mogućnost da se stekne znanje i uvid koje većina drugih profesionalaca nikada neće dobiti. Štaviše, imate priliku da se sastanete i razgovarate direktno sa donosiocima odluka.

Program je prevazišao moja očekivanja. Oduvek sam znao da će to biti neverovatno iskustvo, ali nikada nisam očekivao da ću upoznati toliko ljudi, biti u prilici da postavim sva pitanja koja su mi bila važna da bi se uputio u posao, i što je najvažnije, dobio sam priliku i da dam svoje sugestije i stavove o poslovanju koje se obavlja u okviru kompanije. Bilo bi mi teško da istaknem sve stvari koje sam već naučio iz programa, ali ako bih morao da se odlučim samo za jednu, to bi bila važnost korporativne kulture - kaže ovaj svršeni student međunarodnog poslovanja, na Ekonomsko-poslovnoj školi Univerziteta u Ljubljani.

Samo 22 godine, a bogato preduzetničko iskustvo

- Nakon programa planiram da ostanem u kontaktu sa svim neverovatnim ljudima koje sam imao zadovoljstvo da upoznam tokom celog meseca. Takođe sam siguran da ću koristiti sve veštine i važne lekcije koje sam naučio, jer će mi one biti neprocenjivo bogatstvo.

Mladima poručuje da se prijave na ovaj program, jer je i sam proces selekcije prilika da se upoznaju i različiti poslovni procesi, ali i ljudi, a na pitanje o ličnim ambicijama odgovara:

- Ovaj program mi je bio jako važan za budućnost jer planiram da radim u većoj multinacionalnoj kompaniji i sigurno je da će mi pomoći da se brže uklopim u organizaciju.

Inače, pobednik ovogodišnje Adeccove kampanije, iako ima samo 22 godine, iza sebe ima prilično bogato preduzetničko iskustvo. Programiranje je naučio sa 15 godina, a već naredne je napravio svoju prvu mobilnu igru. Nakon toga, osnovao je i nekoliko onlajn prodavnica koje su prodavale proizvode širom Evrope i to na osnovu poslovnog modela “dropshipping”. Kasnije je osnovao i startap kompaniju “Opravilce.si”.

- Zahvaljujući tome imao sam priliku da uđem u svet privatnog kapitala gde sam i danas veoma aktivan i radim sa tri različite organizacije. Osim toga, imam i sopstvenu kompaniju za razvoj veb stranica u kojoj kreiram veb stranice za mala i srednja preduzeća - zaključuje Marcel.

Kopiraj link