Vesti

Analitika pod koševima: IT inženjer Janko Popović iz Beograda krči trenerski put u Americi

25.09.2018.
2 min

Nije dovoljno biti dobar mlad sportista sa ovih prostora, pa da kasnije uspeš u svetu. Beograđanin Janko Popović do diplome IT inženjera i mastera u Americi stigao je uz pomoć košarke. Školske stipendije u SAD stizale su mu uz talenat za igru među koševima. Ali, iako je možda to i sanjao, do mesta košarkaškog pedagoga stigao je nekako lako i - uspešno.

 

Košarka

Foto: Pixabay

Nedavno se posle osmogodišnjeg usavršavanja s one strane Atlantika vratio kući. U Beograd. Ali, i dalje gleda put Zapada, jer tamo želi da se dokaže i u trenerskom "dresu".

 

- Prošlu sezonu sam proveo uz žensku košarkašku ekipu Robert Moris univerziteta u Picburgu - kaže Janko. - Radio sam kao direktor košarkaških operacija i video kordinator programa. To podrazumeva da sam glavnom "kouču" Čarliju Buskalji analizirao utakmice i treninge, a iz njih sam pravio kako se kaže "naprednu statistiku" i video-zapise za svaku pojedinačnu igračicu, kao i za ceo tim zajedno. Te snimke smo svaki dan pred treninga gledali i analizirali uz prisustvo tima. Stigli smo do titule regularnog šampiona severoistočne konferencije sa rekordnih 14 pobeda i dva poraza.

 

Najpre se uz master studije na Vintrop univerzitetu u Južnoj Karolini, nekadašnji omladinac Ajntrahta iz Frankfurta i ekipe Prve sportske košarkaške gimnazije Koledž Beograd sreo i s prvim poslom košarkaškog trenera.

 

- Učio sam prve korake od trenera Kevina Kuka. On me je, kao iskusni pedagog, usmerio u dobrom pravcu - priča Popović. - Upijao sam sve što treba i dobro mi je kasnije došlo. Jer, on nije nepoznat stručnoj košarkaškoj javnosti u SAD. Bio je skaut ženske američke reprezentacije, koja je osvojila Svetsko prvenstvo 2002. u Kini. Takođe, bio je i selektor ženske reprezentacije Nigerije 2006. Devojke Hjuston kometsa četiri puta je dovodio do četvorostruke titule prvaka ženskog NBA.

 

Stalno usavršavanje

U iščekivanju novog angažmana, Janko Popović u Beogradu studiozno prikuplja saznanja od naših poznatih košarkaških stručnjaka. Kao vrstan analitičar pravi zabeleške za - sutra...

 

Kopiraj link