Vesti

Antić po četvrti put izabran za rektora Univerziteta u Nišu

24.05.2021.
2 min

Prof. dr Antić je, podsetimo, redovni profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu, a mogućnost da po četvrti put bude izabran za rektora mu je omogućio novi Zakon o visokom obrazovanju, koji mu je "obrisao" prethodne mandate. Inače, izbori su trajali tri meseca i nije imao protivkandidate.

Antić po četvrti put izabran za rektora Univerziteta u Nišu

Foto: NajStudent (Željko Skenderović)

Neophodno je kritički vrednovati ostvarenja, postavljati realne ciljeve, te energiju, znanje i entuzijazam ulagati u dalji razvoj Univerziteta, odnosno njegovu integraciju u evropske i svetske tokove visokog obrazovanja i nauke - naglašava prof. dr Antić i dodaje da svih 14 fakulteta aktivno učestvuje u radu organa i tela Univerziteta, po svim pitanjima.

 

Nepromenjeni i saradnici

Rektor nije menjao saradnike, pa su prorektori ostali prof. dr Evica Petrović (zadužena za oblast finansijskog poslovanja), prof. dr Vlastimir Nikolić (nastava), prof. dr Jovan Stepanović (nauka i izdavačka delatnost), prof. dr Vesna Lopičić (međunarodna saradnja) i prof. dr Dragan Denić (obezbeđenje, kontrola i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja).

Uz napomenu da su među 20.000 rangiranih ustanova širom planete zauzeli 1.580. mesto, kaže da nastavnici i saradnici Univerziteta u Nišu ostvaruju izuzetne rezultate u oblasti naučnoistraživačkog rada koji je u funkciji kvaliteta nastave, ali i razvoja nauke, te njenog povezivanja sa privredom.

Univerzitet i Grad ostvaruju čvrstu saradnju na ostvarivanju ciljeva koje je država prepoznala kao strateške, a najbolja potvrda za to su otvaranje Startap centra na Elektronskom fakultetu i izgradnja Naučnotehnološkog parka u kompleksu ovdašnjih tehničkih fakulteta.

 

Migracije u Beograd i Novi Sad

Realan problem predstavlja demografska politika, odnosno migracije stanovništva ka većim centrima. Tokom poslednjih godina, smanjen je broj studenata koji se upisuju na fakultete u Vranju, Leskovcu, pa i Nišu, već se budući akademci odlučuju za studije u Beogradu ili Novom Sadu, što je pitanje kojim se svi moramo ozbiljno pozabaviti - naglašava prof. dr Antić.

Sada smo usvojili elaborat i pokrenuli inicijativu da se osnuje institut za napredne tehnologije koji bi trebalo da mlade naučnike izuzetnog potencijala zadrži u Nišu, u njihovoj zemlji, gde će moći da se bave naukom na način koji se praktikuje u najsavremenijim ustanovama svetskog renomea - zaključuje rektor prof. dr Dragan Antić.

 

Izvor: Novosti

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti