Vesti

„Beoavia“ u finalu Airbus Sloshing Rocket Competition 2021

12.07.2021.
3 min

Studentski tim Beoavia plasirao se u finale međunarodnog studentskog takmičenja Airbus Sloshing Rocket Competition 2021. Njihovo rešenje rakete „Aurora 2“ proglašeno je najboljim u prvoj rundi ovog takmičenja i to u konkurenciji 20 svetskih timova.

„Beoavia“ u finalu Airbus Sloshing Rocket Competition 2021

Foto: Mašinski fakultet

Pored našeg tima u finale su se plasirali i dva tima iz Italije i jedan iz Portugala. Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja „Euroavia“ i vazduhoplovnih kompanija ,,Airbus“ i  „Ariane Group“. Zbog akteulne epidemiološke situacije finale takmičenja biće odražno onlajn.

Na Airbus Sloshing Rocket Competition, održanom 2019. godine, „Beoavia“ je takođe u prvoj fazi takmičenja osvojila prvo mesto za idejno rešenje rakete pod nazivom „Aurora“, a u ukupnom plasmanu tim je zauzeo četvrto mesto  u konkurenciji 50 timova iz celog sveta.

„Novim uspehom, studenti Univerzieta u Beogradu, potvrdili su da su u samom svetskom vrhu, kada je reč o takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva“, kaže David Cvetković, vođa tima „Beoavia“.

Koordinator projekta „Aurora 2“ Đorđe Trampa navodi da iza ovog uspeha stoje umeće, kreativnost, upornost i timski rad. „Zahvaljujući tome uspeli smo da osmislimo inovativno rešenje za probleme i zahteve koji su određeni propozicijama takmičenja, što je komisija ovog takmičenja i prepoznala“, ističe Đorđe.

Raketa „Aurora 2“ sastoji se od tela rakete i krila, koja joj omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije. Pogon rakete je mešavina vode i vazduha pod pritiskom od 10 bara.

Takmičenje zahteva vertikalno lansiranje rakete i prelazak u bespogonski horizontalni let, što znači da raketa postaje jedrilica, sistemom automatske regulacije u celom tom procesu. Tokom leta raketa u svom telu nosi tečni teret i zadatak je da se minimalizuje uticaj bućkanja, što su naši studenti i postigli posebno osmišljenim tehničkim rešenjem. Primenjenim rešenjem, takođe se postižu veća stabilnost i bezbedan let rakete.

„Beoavia” je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i uspešno predstavlja Srbiju i Univerzitet u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Pored uspeha koji su postigli projektima „Aurora“ i „Aurora 2“, tim može da se pohvali i trećim mestom na međunarodnom takmičenju „New Flying Competition 2020“ za projekat VTOL letelice pod nazivom OSA.

Članovi tima trenutno rade na još dva projekta. Projekat simboličog naziva „Feniks“ je bespilotna teretna letelica za takmičenje „Air Cargo Challenge“ koje će se u julu ove godine održati u Minhenu. Poseban izazov za tim predstavlja projekat rakete s pogonom na čvrsto gorivo pod nazivom „Pupin K12, s kojim će debitovati na predstojećem Teknofestu u Turskoj.

 

Izvor: Mašinski fakultet

Kopiraj link

Slični tekstovi

Zatvoren projekat Digitalna ekonomija za uravnotežen i otporan ekonomski razvoj
18.06.2024.
3 min

Zatvoren projekat Digitalna ekonomija za uravnotežen i otporan ekonomski razvoj

Vesti
Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća
18.06.2024.
4 min

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Vesti
Pet zlatnih medalja za đaka Matematičke gimnazije
12.06.2024.
3 min

Pet zlatnih medalja za đaka Matematičke gimnazije

Vesti