Vesti

Besplatni programi kratkih obuka iz analize javnih politika

25.02.2021.
3 min

Univerzitet u Novom Sadu, uz niški i beogradski, od 15. marta uvodi programe kratkih obuka iz analize javnih politika. Program je namenjen svima koji rade na poslovima državnih službenika ili žele da nauče više o tome kako da utiču na propise u najvažnijim oblastima. Kursevi su iz oblasti – životne sredine, nauke, ekonomskog i tehnološkog razvoja, poljoprivrede, zapošljavanja, zdravstva, obrazovanja i drugo.

 

Besplatni programi kratkih obuka

Foto: Pixabay

Od birokratije preko novog načina upravljanja u državi do novih i boljih propisa. To je ono što se želi postići obukama o javnim politikama. Tako su one namenjene prvobitno profesionalcima koji imaju diplomu najmanje osnovnih studija, iskustvo u radu s državnom upravom ili želju da se usavrše u tom karijernom pravcu. Na tom putu učiće se i o primeni matematičkih analiza koje igraju važnu ulogu u kreiranju propisa.

 

Prof.dr Nataša Krejić prodekan PMF, Departman za matematiku i informatiku kaže: "Kada pokušamo da uredimo bilo kakvu oblast života, nekim propisima ili nekim politikama moramo pre nego što donesemo propis znati kakve će biti njegove posledice. I za analizu efekata propisa, znaci pre nego što su propisi doneti, možemo iskoristiti matematički aparat da bi ustanovili da je propis dobro definisan i da bismo videli, kvantifikovali rezultate koji će nastati usled primene tog propisa".

 

Obuke mogu pohađati članovi različitih udruženja, organizacija i istraživači iz brojnih oblasti kako bi delotvornije primenili istraživanja i uticali na značajne društvene odluke.

 

Prof.dr Srđan Rončević, prodekan PMF, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine kaže: "i da onda ne budu propisi donošeni samo tako da se prepisuju iz drugih država nego da oni budu zaista implementirani u sve zakonske norme i da budu primenljivi konkretno za našu situaciju , za naš region, za naš mentalitet. Znači nauka je tu neophodna da tome pomogne, kada se otvori ta mogućnost, ta prilika onda nju naučnici treba da iskoriste".

 

Želja je da državni službenici nakon obuke budu efikasniji prilikom rešavanja problema od javnog interesa građana.

 

Prof. dr Jasna Atanasijević, rukovodilac projekta PPMA Erazmus Plus ističe: "Modernizuje se između ostalog zato što problemi postaju i globalni i sve komplikovaniji a sa druge strane tehnologija omogućava da se mnoge javne usluge sprovedu na efikasniji način. I sve više, usluga građaninu postaje fokus državne uprave."

 

Kursevi u ovom semestru su besplatni za sve koji se upišu, a nastava će biti organizovana na PMF-u kao i u onlajn formatu. Prijava traje od 1. marta do kraja maja, a svi detalji o upisu I programu su na sajtu.

 

 

Izvor: RTV

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Novi ciklus besplatnog programa za razvoj najboljih studentskih ideja na Ekonomskom fakultetu
20.07.2018.
1 min

Novi ciklus besplatnog programa za razvoj najboljih studentskih ideja na Ekonomskom fakultetu

Vesti
Tri IT obuke u Novom Sadu
31.07.2018.
2 min

Tri IT obuke u Novom Sadu

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti