Vesti

Brzi vozovi Srbije će saobraćati pod imenom ,,Soko“

14.03.2022.
3 min

Pobednik konkursa ,,Pusti inspiraciju da te vozi“ za ime i logo novih brzih vozova Srbije je Andrija Arsić iz Trstenika, a novi brzi vozovi Srbije saobraćaće pod imenom ,,Soko“.

Brzi vozovi Srbije će saobraćati pod imenom ,,Soko“

Soko kao sivi soko, kao najbrža životinja, mi je bila inspiracija. On živi na našem podneblju, ali je nažalost ugrožena vrsta. Moja ideja je bila da podignemo svest o očuvanju ove važne i vredne životinjske vrste. Čestitam organizatorima i svim učesnicima što smo imali priliku da budemo deo ovako važnog i velikog konkursa, i na mogućnosti da predstavimo svoje ideje. Ovo je podstrek svim dizajnerima i mladima koji tek planiraju da se bave ovim poslom. Prijavite se i priključite svakom konkursu i pozivu koji bude raspisan, rekao je pobednik Andrija Arsić. 

Kada je reč o logotipu, Andrija je kazao da nije želeo da mnogo odstupa od postojećeg logotipa ,,Srbija voza". 

A u skladu sa porpozicijama konkursa, logotip je u bojama naših nacionalnih simbola. Nisam očekivao pobedu, ali nadao se jesam, svakako. Verujte, bio je ovo veliki šok za mene, prvi put sam na bini i pred kamerama, i još uvek ne shvatam šta se dogodilo. Ovo je ogromna stvar za mene, važna referenca za moj budući posao. Ima mnogo kreativnih ljudi u Srbiji, ali taj potencijal čini mi se nije dovoljno iskorišćen. Moja poruka svima je: Verujte u sebe i probajte, jer se ništa ne gubi ako se proba. Ja sam pravi dokaz - probao sam i uspeo.

Ministar Tomislav Momirović, koji je uručio nagradu pobedniku, zahvalio se svim građanima Srbije koji su učestvovali na konkursu svoje radove. 

Hvala svima koji su učestvovali u ovom nacionalnom konkursu za logo i ime brzih vozova. To nisu ime i logo voza, već brenda svih vozova Srbije koji će ići brzinom do 200 kilometara na sat. Najpre do Novog Sada, a potom i do Niša i Budimpešte. Brzi vozovi i brze pruge na najbolji način će nas integrisati u Evropu. Za mene, ovo je najbolji i najizazovniji projekat u koji sam bio uključen u celoj svojoj karijeri. Danas postavljamo nove digitalne standarde za ovaj vid saobraćaja. Ponosan sam na to što je naša država uložila ogromna sredstva u izgradnju moderne železničke infrastrukture. Zahvaljujem se i žiriju, jer smo zajednički uradili kreativan i fenomenalan posao. Jedva čekam da se logo i ime nađu na prvom brzom vozu, što će se desiti već za nekoliko dana, a potom i na svim ostalim koji će saobraćati prugama u našoj zemlji.

Drugoplasirano rešenje konkursa je „Hitra“ autora Igora Petrovića, a trećeplasirano „Vihor“ autorke Svetlane Stevanović, i njima je ministar Momirović uručio specijalne nagrade. 

Specijalnu nagradu žirija osvojio je Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije koji su povodom konkursa organizatoru dostavili crteže svojih članova sa kreativnih radionica. 

Zahvaljujem se organizatorima što su prepoznali naš trud i činjenicu da smo se odvažili da učestvujemo u ovako važnom konkursu. Na našim kreativnim radionicama smo zamišljali i kreirali brze vozove i nadamo se da ćemo se uskoro i provozati prvom brzim vozom u istoriji Srbije. Ovo je za nas vetar u leđa da nastavimo, i poruka da rastemo u zdravom društvu koje ne zna za stigme i predrasude - kazala je sekretarka Marijana Taranović Todorović.

Na konkurs ,,Pusti inspiraciju da te vozi“ stiglo je gotovo 3.500 prijava, a pobedničko rešenje odabrano je u skladu sa tehničkim specifikacijama i kriterijumima koji su podrazumevali relevanost, asocijativnu komunikaciju identiteta brzih vozova, estetskih kvaliteta i ostalih konkursnih zahteva.

Kopiraj link