Vesti

Češki umetnik u rezidenciji u Novom Sadu kao gost Novog kulturnog naselja!

17.11.2021.
3 min

Tokom meseca novembra 2021. godine novosadsko Novo kulturno naselje (NKN) ugostiće umetnika Viktora Vejvodu iz Praga, u okviru projekta MagiC Carpets, podržanog od strane programa Kreativna Evropa. Tako će, četvrtu godinu za redom, građani Novog naselja učestvovati u umetničkom procesu uz mentorstvo inostranih i lokalnih umetnika. 

Ovogodišnji koncept projekta naslanja se na prošlogodišnji #NewCheapNature projekat nastao u kokreaciji austrijskog umetnika Riharda Švarca, građana Novog Sada i članova organizacije NKN, produbljujući bavljenje ekologijom i adresiranjem važnih i suštinskih pitanja razvoja jedne urbane sredine i kvaliteta života u istoj.  

Viktor Vejvoda je vizuelni umetnik i član umetničkih kolektiva Trojan Tactics i Kolxoz. U svojoj umetničkoj praksi služi se različitim tehnikama u cilju pružanja novih pogleda i komentara na svet oko sebe. Ideja i koncept ove saradnje, kao i celokupnog projekta MagiC Carpets jeste izmeštanje umetnika iz ateljea, rad sa kustosom i lokalnom zajednicom. Viktor Vejvoda će tokom jednomesečnog boravka na Novom naselju imati priliku da upozna lokalnu zajednicu, stvara i provodi vreme sa stanovnicima grada Novog Sada. Krajnji rezultat će biti javna prezentacija rada koja će aktivirati nove prostore na Novom naselju, a simbolično, ovo oživljavanje počeće u prostoru u ulici Braće Dronjak, lokaciji festivala Dobro došli na Naselje, koja će ovom prilikom postati galerijski i rezidentni prostor. 

U okviru projekta MagiC Carpets, tokom četiri godine, Novo kulturno naselje je bilo domaćin brojnim inostranim umetnicima iz Portugala, Italije, Litvanije, Austrije i Češke, ali je i omogućilo lokalnim umetnicima da putuju u neku od 15 partnerskih zemalja i stvaraju u drugim sredinama, umrežavaju se i šire svoja znanja, iskustva, kao i da promovišu svoj rad širom Evrope. Učestvovanjem u projektu MagiC Carpets i postignutim rezultatima, novonaseljska zajednica je osvojila nagradu Community Award, koja se dodeljuje svake godine za najaktivniju zajednicu u konkurenciji od 15 evropskih zemalja. Pored prestiža i komplimenta koji ova nagrada svakako znači, ona je podrazumevala i novčana sredstva koja su dalje usmerena za osnaživanje dva lokalna umetnika. 

Važno je takođe napomenuti da je početkom meseca otvorena završna izložba MagiC Carpets Landed u Kaunasu, kojom je zaokružen četvorogodišnji rad brojnih umetnika i kustosa iz cele Evrope. Na izložbi su prikazani radovi svih umetnika koji su bili u rezidenciji na Novom naselju. Tokom četiri godine na lokalnom nivou se radilo ne samo sa umetnicima i na njihovom razvoju, već i celokupnom umetničkom i kulturnom životu zajednice. Poznato je da je umetnički rad van ateljea, u saradnji sa lokalnom zajednicom i kustosima nešto što je novina na našoj sceni, te je projekat MagiC Carpets jedinstven i vrlo vredan za celokupni razvoj grada, što ga čini još jednim kvalitetom samog lokaliteta i argumentom za osnivanjem Kulturnog centra na Novom naselju, idejom koju Novo kulturno naselje zagovara godinama.  

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Za sva ostala pitanja, možete se obratiti na adresu novokulturnonaselje@gmail.com.

Kopiraj link

Slični tekstovi

U nedelju veliko „finale” festivala „Dobro došli na Naselje”!
23.12.2021.
4 min

U nedelju veliko „finale” festivala „Dobro došli na Naselje”!

Vesti
18 odabranih ideja u okviru programa “Superškole”  prezentovale nagrađene škole iz Srbije
10.02.2022.
7 min

18 odabranih ideja u okviru programa “Superškole” prezentovale nagrađene škole iz Srbije

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti