Vesti

Diplome i za samouke: Iskustvo kao kvalifikacija iz škole

09.02.2021.
2 min

U 22 srednje stručne škole od proleća biće testiran postupak priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da dobiju kvalifikaciju jednaku stečenoj kroz formalno obrazovanje, priznatu na tržištu rada.

 

Diplome i za samouke

Foto: Pixabay

Ako je neko radio kao kuvar moći će da dobije diplomu.

 

To znači da će neko ko nije iz određenog razloga završio školu, a stekao je neke kvalifikacije, npr. radio kao kuvar, sada imati mogućnost da zakonski dobije diplomu.

 

Na osnovu analize potreba na tržištu rada i nezaposlenih izabrano je devet obrazovnih profila za pilot projekat – zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač, navodi Ministarstvo prosvete.

 

Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.

 

Nakon što se predložena rešenja, kroz pilotiranje provere u praksi, postupak priznavanja prethodnog učenja trebalo bi da postane procedura kroz koju će srednje stručne škole, verifikovane za postupak priznavanja prethodnog učenja moći da proveravaju i potvrđuju znanja odraslih stečena kroz obuke ili radno iskustvo.

 

Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.

 

Pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku projekta “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Srbiji”, koji finansira EU.

 

 

Izvor: BIZLife

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Diplomama evropska šifra
30.10.2017.
2 min

Diplomama evropska šifra

Vesti
 Studenti strahuju od gubitka godine i odlaganja diplomiranja
11.08.2020.
4 min

Studenti strahuju od gubitka godine i odlaganja diplomiranja

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti