Vesti

Dualne studije od oktobra u oblastima IT razvoja, tekstilstva i vazduhoplovnog mašinstva

02.04.2021.
2 min

Doneti su standardi za akreditaciju studijskih programa po dualnom modelu. U Ministarstvu prosvete već pripremaju za oktobar dualne programe iz oblasti IT razvoja tekstilstva i oblasti vazduhoplovnog mašinstva.

 

Dualno obrazovanje

Foto: Pixabay

Takav vid obrazovanja studentima će omogućiti siguran kvalitet znanja i brže zapošljavanje.

 

Student koji upiše program po dualnom modelu osim aktivne nastave od 450 časova po jednoj godini na fakultetu pohađaće i 450 časova u kompaniji uz mentora, objašnjava pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje profesor Gabrijela Grujić. Ističe da će studenti u dualnom obrazovanju imati novčanu naknadu, a to je polovina iznosa od osnovne plate u kompaniji.

 

"To je dovoljan broj sati da i privrednik može da učestvuje u formiranju formalnog obrazovanja jednog mladog čoveka i da mu nakon tog obrazovanja obezbedi i zapošljavanje" rekla je Grujićeva.

 

Kompanije koje ulaze u sistem dualnog obrazovanja očekuju da studenti aktivno učestvuju u njenom radu, pojašnjava Grujić. Studenti osim kvalitetnog znanja i veština mogu da se zaposle u toj istoj kompaniji.

 

Ministarstvo prosvete će za fakultete koji upišu studente po dualnom programu povećati kvote, kaže za Radio Novi Sad pomoćnica ministra Gabrijela Grujić.

 

"Kompanije će davati broj studenata koje žele da imaju u svojim redovima, tako da će se studenti koji se opredele za ovaj vid studija, već u samom startu, nakon što pokažu svoje kvalitete imati i sigurno zaposlenje" zaključila je Grujićeva.

 

Onda kada fakulteti počnu proceduru akreditacije dualnog modela programa tada će i studenti moći da se informišu na njihovom zvaničnom sajtu.

 

 

Izvor: RTV

 

 

 

 
Kopiraj link