Vesti

Dualni model studija u visokom obrazovanju

24.06.2021.
2 min

Privrednici Šumadije i Pomoravlja upoznali su se danas, Regionalnoj privrednoj komori, sa dualnim modelom studija u visokom obrazovanju.

Dualni model studija u visokom obrazovanju

Foto: Pixabay

Veliko interesovanje pokazale su kompanije koje su najveći izvoznici na ovom području, pre svega iz metalo - prerađivačkog sektora.

Sve više radnih mesta zahteva visoko obrazovanje, a diplomci će morati da znaju da upotrebe stečena znanja i poseduju određene veštine kako bi zadovoljili očekivanja poslodavaca.

Cilj dualnog modela studija u visokom obrazovanju obezbediće uslove za sticanje i usavršavanje studenata u skladu sa potrebama tržišta.

Visokoškolska ustanova koja želi da realizuje studijske programe po dualnom modelu će obrazovati mrežu poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljavanjem radnika sa kvalifikacijama koje se stiču na toj ustanovi.

Akademija strukovnih studija Šumadije jedna je od prvih visokoškolskih ustanova koja je otpočela proces akreditacije novog dualnog modela studija u visokom obrazovanju.

Radiće na što većem uključivanju studenata u učenje kroz rad, jer novi oblik usvajanja veština daje brojne prednosti svakom studentu koji se odluči za ovaj vid studiranja.

Studenti koji se opredele za ovaj način studiranja praktične veštine će sticati kod poslodavaca.

Od ovog vida obrazovanja benefite imaju i kompanija i pojedinci, ali i lokalna samouprava.

Dualni model studija je značajan za studente - uče kroz rad, pripremaju se za posao u struci i za to dobijaju novčanu nadoknadu, ali i za poslodavce jer dobijaju obučene, spremne i mlade kandidate.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković.

 

Izvor: Radio Televizija Kragujevac

Kopiraj link