Vesti

Dualno obrazovanje šansa mladih da lakše stignu do zaposlenja

23.02.2021.
3 min

Na sastanku predstavnika ministarstva prosvete i 18 direktora srednjih stručnih škola iz Novog Sada i ostalih opština Južnobačkog okruga dogovoreno je da se do kraja februara što više kompanija podstakne na uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

 

Dualno obrazovanje

Foto: Unsplash

Na taj način bi se povećao broj dualnih profila u sistemu obrazovanja kojih u ovoj školskoj godini ima svega 51.

 

Najčešći pokazatelj važnosti dualnog obrazovanja jeste povećanje šanse za zaposlenje. Kroz dualni vid nastave mladi dobijaju znanje i veština neophodnih za posao koji su birali na početku školovanja. Zato je značajno umrežiti što više kompanija koje bi otvorile vrata srednjoškolcima, odnosno studentima, poručuje pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

 

Pokazalo se da strane kompanije biraju Srbiju za partnera zbog dualnog modela realizacije nastave, što znači da naši mladi ljudi mogu da prate savremeni tehnološki razvoj, kaže Grujićeva i dodaje da je u okviru učenja kroz rad predviđena obuka od strane licenciranih instruktora.

 

Do početka marta biće završena standardizacija akreditacija za akademske studije koja bi omogućila da se dualni vid nastave primenjuje i na fakultetima, poručuje Grujićeva.

 

Ona ističe da je cilj ovih inovacija uzdizanje nivoa znanja i veština kod mladih, kako bi u 21. veku imali visok nivo samopouzdanja pri zapošljavanju.

 

Ističući zainteresovanost kompanija u Novom Sadu za dualno obrazovanje zamenik gradonačelnika Milan Đurić kaže da su gradske vlasti oduvek podržavale takav vid nastave.

 

Grad Novi Sad će u saradnji sa resornim ministarstvom nastaviti da unapređuje plan upisa u dualno obrazovne profile, kaže Đurić i dodaje da je to način da mladi steknu znanja i veštine kako bi lakše došli do zaposlenja.

 

Na sastanki o unapređenju plana upisa za dualno obrazovne profile u školskoj 2021/2022 godini bili su direktori srednjih stručnih škola iz opština Bač, Bačka Palanka, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Temerin i Titel. 

 

 

Izvor: RTV

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

YourJob projekat - Podrška mladima na putu ka zaposlenju u Aleksincu, Zrenjaninu, Rumi i Irigu
27.04.2022.
2 min

YourJob projekat - Podrška mladima na putu ka zaposlenju u Aleksincu, Zrenjaninu, Rumi i Irigu

Vesti
Belgrade Youth Fair 2022
29.03.2022.
1 min

Belgrade Youth Fair 2022

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti