Vesti

Dvostruki standardi za polove? Solidarnost studenata

07.12.2022.
2 min

Medicinski fakultet u Novom Sadu od danas treća visokoškolska ustanova u Republici Srbiji sa besplatnim i svima dostupnim higijenskim ulošcima.

Dvostruki standardi za polove? Solidarnost studenata

Prisetimo se da je prošle godine Ženska inicijativa koja se primarno bavi uvođenjem besplatnih higijenskih uložaka u svim obrazovnim institucijama u Republici Srbiji i regionu, uvela higijenske uloške na Filozofski fakultet u Novom Sadu za sve studentkinje i zaposlene. Samo godinu dana nakon, iza sebe broje nekoliko motivisanih fakulteta, srednjih škola i nevladinih organizacija koji su krenuli njihovim primerom. Pored Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta u Beogradu, od danas Medicinski fakultet u Novom Sad postaje treća obrazovna institucija u Republici Srbiji koja nastavlja borbu protiv sve prisutnijeg menstrualnog siromaštva.

Studentski parlament Medicinskog fakulteta i njihove aktivne studentske organizacije u saradnji sa matičnom upravom fakulteta, kao i aktivistkinjama Ženske inicijative obezbedili su besplatne higijenske uloške za naredni period u svakom ženskom toaletu na samom fakultetu. Uzimajući u obzir da Medicinski fakultet ima preko 80% studentkinja, tačnije preko 4500 upisanih studentkinja u akademsku godinu, što je slično kao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Ženska inicijativa ohrabrila je tim putem oko 9000 studentkinja da nisu same i da je menstruacija sasvim prirodan i biološki proces. Fakulteti su mesta na kojima studentkinje provode veliki deo vremena tokom svog studiranja, shodno tome rodila se i ideja o inicijativi za besplatne higijenske uloške.

Medicinski fakultet kao sinonim za inovativnost i brigu o reproduktivnom zdravlju pokazao je svoju inkluziju ne samo kroz prepoznavanje značaja besplatnih higijenskih uložaka, već i kroz podršku i saradnju kada je u oktobru mesecu Ženska inicijativa organizovala prvu tribinu Pink flag i delenje besplatnih PAPA testova.

91,8% ispitanica Filozofskog fakulteta kroz rezultate upitnika smatra da se značajno povećala svest o menstrualnom siromaštvu kao i njenoj normalizaciji samim uvođenjem higijenskih uložaka, gde je i Sara Krivokuća kao studentska predstavnica Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prepoznala značaj same inicijative i sprovela ideju sa ostalim kolegama iz Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

- Nedostatak menstrualnih proizvoda može dovesti ne samo do fizičkih, nego kako mentalnih, tako i emocionalnih izazova, a kroz solidarnost i podršku uvođenjem higijenskih uložaka, društvo postaje bolje mesto za dostojanstven život ne samo za sadašnje, nego i sve buduće generacije, zaključili su studentski predstavnici.

Kopiraj link