Vesti

Festival regionalnog studentskog kratkog filma - Kameo 2023

05.07.2023.
2 min

Od 12. do 15. jula, po drugi put će biti održan KAMEO – festival kratkometražnog studentskog filma u Čačku. Ovogodišnje izdanje festivala je iskorak ka internacionalnom diverzitetu: publika će, u toku četiri festivalska dana imati priliku da pogleda čak 43 ostvarenja studenata sa prostora bivše Jugoslavije i da učestvuje u diskusiji sa autorima. Na festival dolaze autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Srbije, kako bi se povezali, poredili uslove, teme, ideje, nadanja. Ovi autori su budući koproducenti i kolege, te će Kameo biti njihova prilika za početak budućih saradnji.

Festival regionalnog studentskog kratkog filma - Kameo 2023

KAMEO je ove godine promenio učestalu festivalsku praksu, te je za selektore festivala odabrao predstavnike tri različite generacije iz lokalne zajednice. Namera organizatora je utvrđivanje korespondencije i komunikacije festivalskih filmova i festivalske publike. Dušan Darijević (1964), Nikola Ćurčić (1997) i Dušan Stoiljković (2006) su selektorski predstavnici grada. Publika bira za publiku, a ovog puta, bira Čačak!

Pored glavnog programa koji obiluje igranim, dokumentarnim, animiranim i eksperimentalnim filmovima kratke forme, posetioci će imati priliku da, u okviru pratećeg programa, učestvuju na dve filmske radionice:

  1. U saradnji sa Dokumentaristima Srbije (DOKSrbija) kroz interaktivna predavanja i panel diskusiju, imaćete priliku da se upoznate sa principima rada naših uspešnih filmskih autora, producenata, ali i festivalskih programera i distributera. U pitanju su Dejan Petrović (reditelj, producent, festivalski programer), Tea Lukač (rediteljka), Mihajlo Jevtić (reditelj) i Petar Mitrić (distributer, festivalski programer) koji će otkriti učesnicima kako da na najbolji način razviju sopstvene ideje, rade na svojim filmovima i razviju filmski jezik.
  2. Druga radionica se bavi osvešćivanjem naizgled uobičajenih, usputnih, ali suštinski egzistencijalnih pitanja pojedinca: šta svakome od nas znači mesto iz kog smo ili ulica kojom prolazimo ili zgrada u kojoj živimo? Danas u gradovima živi preko 4.4 milijardi ljudi, odnosno 56% svetske populacije. Do 2050. godine, sadašnji broj stanovnika gradova će se udvostručiti. Ali kako doživljavamo gradove kroz koje prolazimo, bilo da su bili naši nekada davno ili su to danas, samo na jedan dan? Kako scenografija grada utiče na nas? Koliko se drugih gradova krije baš u tom gradu? Svako će imati priliku da zabeleži po jedan deo svog grada, a te sekvence ćemo zajedno sastaviti u prostorno-audiovizuelni kaleidoskop! Celokupna produkcija će biti javno prikazana u toku zatvaranja festivala. Mentorka, Miljana Ninković će predstaviti svoje radove izložbom "PRVI G/RADOVI" koju otvaramo 12. jula, u sredu u 19 časova u Galeriji "Risim".

Publika će svih dana imati priliku da uživa u projekcijama i pratećem programu. 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Deseti Green fest: Budućnost je na Zemlji!
02.10.2019.
6 min

Deseti Green fest: Budućnost je na Zemlji!

Vesti
Završena je prva SMOTRA - festival filmova studenata FDU
21.12.2022.
1 min

Završena je prva SMOTRA - festival filmova studenata FDU

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti