Vesti

FIST: "Vanzemaljci smo na sopstvenoj planeti" - javno čitanje drama

13.05.2021.
2 min

Vanzemaljci smo na sopstvenoj planeti, kaže Viktor Jatoba, brazilski pisac, reditelj i producent u svojoj drami ,,Propali eksperiment’’. Kroz razgovor, dva vanzemaljca konstatuju da ljudi ne mogu da se usklade sa drugim živim bićima i da uništavaju sve čega se dohvate. Zvuči surovo. A da li je i tačno? 

’Vanzemaljci smo na sopstvenoj planeti - FIST

Zagađenost voda, efekat staklene bašte, globalno zagrevanje samo neki su od problema sa kojima se planeta suočava, a koji u narednim godinama ozbiljno prete da ugroze život na zemlji. FIST- Festival Internacionalnog Studentskog Teatra u organizaciji studenata i studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti, Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, ove godine održava se pod krovnom temom borbe, a pod sloganom USTA NA USTA, referišiću se na pitanje svakodnevne čovekove borbe sa društvom i samim sobom, ali i borbe za planetu - borbe za budućnost. Pitanje klimatskih promena i potreba za povećanjem svesti o ovom problemu u fokusu su ovogodišnjeg izdanja, te će FIST16 problemski, programski i produkciono biti realizovan u skladu sa potrebom zelene transformacije i prilagođavanja u polju kulture.

U okviru pratećeg programa festivala, u petak, 14. maja u 18h u Knez MIhailovoj ulici održaće se Javno čitanje drama- FIST (global) warming up. Pitanje globalnog zagrevanja podstakalo je dramske pisce širom sveta da kroz svoje kratke drame skrenu pažnju javnosti na probleme sa kojima se planeta suočava. Drame su selektovane iz knjige “Lighting the Way (An Anathology of Short Plays About the Climate Crisis) koju su priredili Chantal Bilodeau i Thomas Peterson:

  • Laila Pines For The Wolf - Hassan Abdulrazzak 
  • Ice Flow - Philip Braithwaite 
  • Failed Experiment - Vitor Jatoba 
  • Warrior of the Heavens - Philip Luswata 
  • The Arrow - Abhishek Majumdar

Glume Stanislava Nikolić, Maša Đorđević i Petar Đurđević, a rediteljka je Nevena Mijatović.

Sve informacije o programu festivala dostupne su na FIST mobilnoj aplikaciji na IOS platformama App store i  Google play, kao i na Instagram i Facebook stranicama festivala.

 

#ustanausta #fist16

Kopiraj link

Slični tekstovi

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti