Vesti

FIST16 "Usta na usta"

21.05.2021.
2 min

Pod sloganom "Usta na usta", Festival internacionalnog studentskog teatra - FIST u organizaciji studentkinja i studenata Fakulteta dramskih umetnosti, Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture tradicionalno će se održati po 16. put od 21. do 25. maja.

FIST16 ,,Usta na usta”

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je borba, u kontekstu aktuelne situacije u kojoj se nalazimo, ali i  pitanja lične borbe koju kao pojedinci svakodnevno vodimo. U okviru krovne teme, fokus ovogodišnjeg festivala biće usmeren na pitanje klimatskih promena i potreba za povećanjem svesti o ovom problemu, a koje je kroz slogan i identitet festivala  simbolično prikazan kao borba za život. FIST16 će problemski i programski biti realizovan u skladu sa potrebom zelene transformacije i prilagođavanja u polju kulture. Ova filozofija biće primenjivana i produkciono - zamenom reflektora koji štete atmosferi LED reflektorima, smanjenom, gotovo nepostojećom štampom papira, te distribucijom svih informacija u virtuelni prostor, reciklažom i ponovnom upotrebom postojeće scenografije i kostima.

Festival će biti održan u hibridnom formatu, sa glavnim i pratećim programima u kojima će učestvovati predstave i mladi pozorišni profesionalci iz svih delova sveta. Takmičarski program održaće se u digitalnom prostoru i sastojaće se od 12 predstava najeminentnijih dramskih škola iz Poljske, Nemačke, Italije, Japana, Češke i drugih… Sve predstave biće strimovane putem FIST Youtube kanala.

Pored predstava iz inostranstva, festival će otvoriti i zatvoriti FIST produkcije, koje su pripremili studentkinje i studenti Fakulteta dramskih umetnosti, zajedno sa kolegama sa drugih umetničkih fakulteta.

FIST16 biće otvoren predstavom "Mama", rediteljke Ive Olujuć, a po tekstu Lore Džolić, koja je realizovana kroz koncept “green produkcije” a koja će smenjivanjem dokumentarnih materijala, činjenica i ispovestima doprineti razmeni osećanja i misli koje jedna generacija gaji prema problemu zagađenja životne sredine i klimatskih promena, te da inicira dijalog sa publikom o ovom značajnom pitanju.  Predstava će nakon ceremonije otvaranja biti realizovana u Ciglani, Klubu ljubitelja teške industrije, sa početkom u 20.30h, a publika će moći da je prati u fizičkom i online prostoru na You Tube kanalu. Festival će zatvoriti predstava ‘’Bruklin i mačke u kontejnerima’’ u režiji Andreje Kargačin, a po tekstu Vide Davidović, koja se bavi pitanjem izazova u odrastanju sa kojima se sukobljavaju tinejdžerke i tinejdžeri u svojim međusobnim odnosima.

Sve informacije o festivalu mogu se pronaći na FIST mobilnoj aplikaciji dostupnoj na IOS platformama App store i  Google play, prvoj studentskoj festivalskoj aplikaciji, kao i na Instagram, Facebook i Youtube platformama.

Kopiraj link

Slični tekstovi

12th BBB Short Film Festival Athens Edition
17.11.2021.
1 min

12th BBB Short Film Festival Athens Edition

Vesti
Kragujevački studenti na Svetskom festivalu omladine u Sočiju
06.11.2017.
1 min

Kragujevački studenti na Svetskom festivalu omladine u Sočiju

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti