Vesti

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

28.03.2024.
6 min

Oni su mladi, energični, posvećeni i ljubazni. Vole svoj posao jer osećaju da mogu da promene stvari nabolje, a pritom su deo međunarodno poznate organizacije UNICEF. Imaju fleksibilno radno vreme i biraju koliko će sati dnevno raditi, pa im je lakše da ovaj honorarni posao usklade sa studijama i svim drugim svojim obavezama.

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

Foto: Unicef

Cilj im je da u razgovoru sa građanima predstave rad organizacije i prošire Klub prijatelja UNICEF-a, zajednicu ljudi koja pomaže deci u Srbiji kroz redovne, mesečne donacije.  

Oni su saradnici za prikupljanje donacija - fandrejzeri, a sebe često nazivaju i fejseri (zato što je taj posao deo projekta Face-to-Face Fundraising u kome se regrutovanje donatora obavlja kontaktom „licem u lice“).

Biraju kada i koliko sati rade

Fejseri rade terenski posao tako što informišu građane o aktivnostima UNICEF-a i pozivaju ih da daju svoj doprinos ovom plemenitom cilju kroz mesečne donacije. Otuda i slučajni prolaznik može postati donator UNICEF-a i pomoći da se obezbedi lepše detinjstvo nekom detetu.

Da bi se ideje ostvarile i obuhvatile više mališana, potreban je mali doprinos većeg broja ljudi.

Kažu da je to posao za studente, ali mogu da ga rade i svi koji žele da se oprobaju u nečem novom ili su u potrazi za dodatnim angažovanjem, jer je to honorarni posao.

Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate- U principu jeste tako, ali suštinski ne postoji starosna granica - kaže nam dvadesettrogodišnja Milica Danojlić, sada već iskusna fejserka. - Trenutno smo svi mladi u timu. 

Milica kaže da je ovo idealno zanimanje za studente zato što fandrejzer ima slobodu da bira broj radnih dana i smenu, pa tokom ispitnog roka može potpuno da se posveti učenju.

- Ja sam apsolvent Fakulteta političkih nauka, smer Međunarodni odnosi. U aprilu će biti godinu dana kako radim i sviđa mi se što sve mogu da uklopim sa fakultetskim obavezama - dodaje Milica.

 - Radno vreme je fleksibilno. Biram da li ću da radim četiri dana nedeljno, to je minimum, i da li će to biti pet ili osam sati dnevno. Radi se u tri smene, prva kreće od 10 ili 11 časova, međusmena je od 13 časova, a popodnevna od 15 ili 16 časova.

Milica za Infostud kaže da je oduševljena timom u kojem radi i objašnjava da ispitne obaveze utiču na to koliko aktivnih fejsera ima u nekom periodu.

- U februaru je bio ispitni rok, pa je na poslu prikupljanja donacija radio manji broj kolega i koleginica. Kada nije vreme ispita, radimo punim kapacitetom. Neki od nas se ovim poslom bave i tri godine, a neki su tek na početku. Brzo se i lako dogovaramo oko svega i pomažemo jedni drugima.

Obuke za fejsere korisne su i za buduću karijeru

Milica kaže da su za sve fejsere organizovane radionice koje im pomažu u radu na terenu i omogućavaju im da razvijaju veštine prodaje i komunikacije. Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

- Dva puta mesečno se održavaju radionice koje traju tri sata - kaže Milica. - Drži ih Darko, naš trener za komunikaciju, koji nas uči kako da usmerimo energiju, kako da uspostavimo lep odnos sa ljudima i da komuniciramo. Radionice su odlične i biće korisne za buduću karijeru svakoga od nas. Na početku možda deluju pomalo apstraktno, ali onda shvatite koliko je kontakt sa ljudima bitan u ovom poslu i da svako od nas može mnogo da unapredi svoje komunikacione veštine.

Sa fejserima su na terenu i vođe timova, kolege koje imaju iskustvo u prikupljanju donacija.

- Vrlo su otvoreni za sva pitanja i pomoć - dodaje Milica. - Jednom mesečno imamo sastanak na kome rezimiramo kako smo radili i šta bi u narednom periodu moglo bolje da se radi. UNICEF je specifičan po tome što radi na sistemskim rešenjima. Sredstva su namenjena grupnim projektima, a cilj im je smanjenje rizika i sprečavanje problema.

Mi delujemo preventivno, drugim rečima, ne bavimo se gašenjem požara, već sprečavamo da do njega dođe. Prikupljanje mesečnih donacija unapređuje projekte UNICEF-a i omogućava nam da poboljšamo kvalitet života i dece i porodica, a ne samo pojedinaca.

Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

Šta sve fejseri mogu da nauče kroz jedinstvene radionice

Radionice pripremaju fejsere za rad na terenu. Sa tim znanjem postižemo bolje rezultate i unapređujemo veštine koje svakodnevno primenjujemo u različitim životnim okolnostima. Neretko se dešava da fejser započne angažman kao introvertna osoba, ali da posle nekog vremena rada i učenja stekne značajno samopouzdanje i da napreduje u svojim izlaganjima, javnim nastupima i odnosima sa drugim ljudima.

Fejseri imaju i mogućnost da putuju po Srbiji na nekoliko dana, a za svako putovanje dobijaju se dnevnice. Oni obilaze veće gradove i turistička mesta u Srbiji, kao i različite događaje i festivale, a putovanja koriste da građane drugih gradova informišu o radu UNICEF-a i da ih učlane u Klub prijatelja.

Ako i vi želite fleksibilan posao koji možete da uskladite sa drugim obavezama, na kome unapređujete svoje veštine i izlazite iz zone komfora, onda je posao fandrejzera idealna prilika za vas.

Kopiraj link