Vesti

GreEnergy projekat - Solarni paneli i zeleni krov sa stazama za šetnju na krovu škole kao uspešna realizacija ovog projekta

01.04.2021.
3 min

Nova radionica “GreEnergy” projekta u okviru Interreg - IPA CBC Hrvatska - Srbija programa održana je u utorak, 30. marta u Hotelu Veliki u Novom Sadu.

 

GReENERGY radionica

Tema radionice:

Ozelenjavanje gradova - razvoj i promovisanje energetske efikasnosti i održive urbane sredine u pograničnim gradovima između Hrvatske i Srbije. Organizator i ove radionice je bio Prirodno - matematički fakultet u Novom Sadu, uz fokus na specijalnu temu radionice: Primena zelene infrastrukture i održivog razvoja - primeri iz privrede.

Primeri su pokrivali teme kao što je Značaj energetske efikasnoti u hotelijerstvu prezentovane od strane Milosava Dunjića. Zatim Rešenja bazirana na prirodi za gradove budućnosti, Danice Laćarac iz Nacionalne asocijacije zelenih krovova Srbije. Radionica je završena predavanjem na temu Održivi razvoj uranih sredina - koncept UN Agenda 2030, Dragana Miloševića sa Prirodno matematičkog fakuleteta u Novom Sadu.


Ovo je projekat koji na specifičan način spaja stučnu javnost koja je direktno uključena u realizaciju samih aktivnosti, zatim lokalne i regionalne institucije kao podršku neohodnu za izvođenje aktivnosti u svim njihovim fazama i pojedinaca, svih nas koji radimo i živimo u urbanim gradskim sredinama i direktno smo izloženi problemima koje projekat sada već uspešno rešava.


To su problemi koji se tiču svih nas i koji nisu samo naša trenutna okupiranost već bavljenje njima daje dugoročne rezulatate. Cilj je da se stvori povoljnija mikroklima postavljanjem zelenih krovova i zidova. Pored toga ističe se održivost ovih intervencija kroz upotrebu obnovljivih izvora energije.

 

Pomenućemo samo neke do sada sprovedene aktivnosti koje su od izuzetnog značaja:

  • U ŠOSO “Milan Petović” postavljena je solarna elektrana snage 120kW, a solarni paneli su postavljeni na krovnoj konstrukciji na skoro 1000 m2.
  • Na delu krova škole postavljen je zeleni krov površine 480 m2 sa stazama za šetnju. 

 

Jedan od ciljeva ovih akciji jeste energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije, kao i informisanost javnosti u okviru ovih tema. Zato je uz svako postavljanje solarnih panela i zelenih površina, planiran niz promotivnih i edukativnih aktivnosti, od kojih je jedan bio i ovaj događaj.

 

Pitanja i interesovanja javnosti za aktivnosti ovog projekta su sve intezivnije i pored svih preporučenih COVID19 mera koje su se poštovale bilo je apsolutno moguće ispratiti sve aktivnosti ovog događaja i učestvovati u razgovoru i diskusiji nakon predavanja.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Dizajn je svuda, dvanaesti put u Beogradu
24.03.2022.
3 min

Dizajn je svuda, dvanaesti put u Beogradu

Vesti
AEGEE Beograd otvara konkurs za prijem novih članova!
01.11.2021.
1 min

AEGEE Beograd otvara konkurs za prijem novih članova!

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti