Vesti

H-Bridges tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u finalu najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja iz energetske elektronike

08.04.2022.
3 min

H-Bridges tim studenata, plasirao se u finalnu rundu International Future Energy Challenge(IFEC) takmičenja, koje predstavlja najveće svetsko univerzitetsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike. Za organizaciju ovog takmičenja zadužena je najveća svetska asocijacija inženjera elektrotehnike IEEE. U sklopu takmičenja naš tim se ove, kao i ranijih godina, takmiči sa mnogim poznatim svetskim univerzitetima iz svih krajeva sveta od Amerike i Evrope do vodećih azijskih univerziteta. Ovaj uspeh dolazi kao rezultat predanog i marljivog rada u proteklom periodu i predstavlja odličnu osnovu za ostvarenje dobrog rezultata u samom finalu.  

H-Bridges tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u finalu najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja iz energetske elektronike

Nakon pobede na ovom takmičenju 2005.i 2019. godine, te drugog mesta osvojenog 2020. godine, tim ovim uspehom nastavlja kontinuitet dobrih rezultata. Tema ovogodišnjeg projekta na kojem već duže vremena radi je razvoj micro-grid solarnog invertora za priključenje solarnog sistema na električnu mrežu. Projekat je izrada uređaja koji će energiju koja se proizvodi na solarnim panelima prilagoditi uslovima priključenja na električnu mrežu. Samim tim ovakvi projekti će u budućnosti biti u fokusu javnosti, jer omogućavaju postepeni prelazak na obnovljive izvore električne energije u domaćinstvima. U polufinalnoj rundi takmičenja, performanse koje je prototip ostvario su ostale zapažene. Postigli su skoro sve tehničke zahteve organizatora i prikazao se pun potencijal dizajna kako za dalji takmičarski razvoj, tako i za komercijalnu upotrebu. Tim je uspeo da, po zahtevima takmičenja, razvije uređaj koji ispunjava uslove: galvnske izolovanosti tj omogućava bezbednost pri upotrebi kako za korisnika tako i za uređaj u slučaju kvara, kompaktanost i kontrolabilnost preko pametnog uređaja (gde krajnji korisnik ima mogućnost da prati stanje celog uređaja) kao i efikasnost celog sistema od preko 95%. Modularnost ovakvog rešenja pruža mogućnost krajnjem korisniku da povezivanjem više istih uređaja kako bi ostvario veću instalisanu snagu. Ovo bi omogućilo upotrebu uređaja na različitim tipovima objekata.

H-Bridges je tim studenata, pretežno sa Elektrotehničkog fakulteta, ali i sa ostalih fakulteta univerziteta u Beogradu koji već godinama tradicionalno učestvuje na IFEC takmičenju i uspeva da svake godine ostvari zapažen rezultat. Izuzev takmičarskog aspekta našeg tima, bavimo se i ozbiljnim istraživačkim radom pa je tako tokom rada na ovom projektu iz naše labaratorije izašlo sedam naučnih radova, nagrađivanih na prestižnim domaćim i međunarodnim konferencijama.

Ove godine, finalna runda takmičenja održava se krajem jula 2022. godine u Noksvilu u američkoj saveznoj državi Tenesi. Kuriozitet samog takmičenja je da studenti rade apsolutno samostalno na svim aspektima projekta, što podrazumeva sve delove razvoja samog uređaja i obezbeđenje svih potrebnih sredstava kako za izradu prototipa, tako i za odlazak na finalnu rundu takmičenja.  U ovom projektu imaju podršku Fakulteta, ali i pre svega mnogim domaćim i inostranim kompanijama koje prepoznaju kvalitet rada tima i pružaju podršku u projektu. 

Za više informacija o istoriji tima i trenutnom projektu posetite sajt ili potražite  profile na društvenim mrežama.

Kopiraj link